Vietnamese Tiffany vertelt haar gruwelijke vluchtverhaal op Stadsstrand Piushaven

10 juli 2013 om 04:01
nl
Op het Tilburgse Stadsstrand in de Piushaven in Tilburg vertellen vluchtelingen deze zomer hun persoonlijke vluchtverhaal. Dat gebeurt via het zogeheten Wereldpodium dat wordt georganiseerd door Amnesty International.
Geschreven door

Woensdagavond vertelde de uit Vietnam gevluchte Tiffany Pham aan vijftig toehoorders hoe zij met een vissersboot ontsnapte uit haar geboorteland. "Ik doe dit om de vluchtelingen die niet kunnen praten, een stem te geven," vertelt Pham.
De vlucht per boot is even gruwelijk als onwerkelijk: met een veel te volle vissersboot vluchtten 160 mensen in 1981 uit Vietnam. Tiffany zat aan boord met haar zus, diens echtgenoot en haar vier-jarige neefje. Er werd vanuit gegaan dat de reis een week zou duren. Het werden er bijna vier.
Dagelijks stervende mensenNa een week was het meegenomen eten en drinken op. Een week later stierven er bijna dagelijks mensen van de honger en dorst. Ook Tiffany's neefje en haar zwager overleefden de reis niet. Nog altijd wordt de Vietnamese emotioneel als ze daarover praat: "Maar daar wil ik over blijven praten. Hun verhaal moet worden verteld, zodat mensen weten wat het is."
Op 14 augustus wordt in de Piushaven weer een Wereldpodium georganiseerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.