Voor grote brand had Oosterhouts chemiebedrijf ELD veiligheid niet op orde

10 juli 2013 om 14:51
nl
Toezichthouders en de inspectie constateerden eind november al vier overtredingen bij het Oosterhoutse chemiebedrijf ELD. Dat antwoordt minister Ivo Opstelten op Kamervragen. Een loods van het bedrijf brandde begin juni van dit jaar af.
Geschreven door

Bij de inspectie op 27 november 2012 bleek het bedrijf tekort te schieten bij het identificeren van gevaren en het beoordelen van risico's.
Bedrijf moest zaken verbeterenOok de arbeidsveiligheid bleek niet op orde. De toezichthouders gaven het bedrijf tot 1 juni de tijd om alles te verbeteren. Of dat uiteindelijk gebeurd is, is wegens de brand op 4 juni nooit duidelijk geworden.
Justitie is een strafrechtelijk onderzoek gestart en ook de toezichthouders van de veiligheidsregio en inspectie gaan het bedrijf de komende tijd controleren.
Geen gevaarlijke stoffenVolgens de lijst waarop staat welke stoffen op het moment van de brand in het bedrijf aanwezig waren, lagen er geen gevaarlijke stoffen in de loods die afbrandde. Of dat ook echt klopt, wordt nog onderzocht.
Volgens minister Opstelten ging het wat hem betreft mis met de communicatie richting media en burgers. Volgens hem hadden alarmering en informatievoorziening sneller en beter gekund. Opstelten zegt maatregelen te nemen om crisiscommunicatie beter te laten verlopen. Sommige zijn al ingezet.
KwaliteitseisenZo worden voortaan landelijke kwaliteitseisen gesteld aan de organisatie die de crisiscommunicatie uitvoert en wil de minister het netwerk tussen nationale en regionale sleutelfunctionarissen crisiscommunicatie verbeteren.
Daarnaast gaat hij een speciale groep mensen samenstellen waarin regionale experts zitten die bij grote incidenten, zoals de brand bij ELD kunnen ondersteunen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.