Zelfgemaakte koperen beelden gestolen in Budel-Schoot: 'Het was mijn levenswerk'

BUDEL-SCHOOT - "Zo'n 60 kilo koper met een waarde van bijna 500 euro was het. Maar voor mij waren die beelden tonnen waard." De 70-jarige Bert Kissen uit Budel-Schoot kan het maar niet geloven dat ruim tien van zijn zelfgemaakte koperen tuinbeelden zijn gestolen. En toch is dat precies wat er in de nacht van woensdag op donderdag gebeurde.

Kissen wijst naar een aantal gaten in de grond. "Daar stonden drie mieren van zo'n 85 centimeter hoog. Het was een orkestje. Eentje met een trompet, de ander een gitaar en de derde een accordeon. Die met het accordeon stond in de schuur omdat hij kapot is. Dus die is er nog."

Maanden aan gewerkt
De voortuin van Kissen is al jaren een echte beeldentuin. Niet alleen de mieren stonden er. Er hingen ook koperen vlinders, stond er een torenhaantje en waren er meer abstracte beelden. En dan was er nog de enorme koperen fontein. "Ik ben er 25 jaar geleden mee begonnen om die beelden te maken. De fontein was het mooiste. Daar heb ik maanden aan gewerkt."

Veilig
Een tijdje terug werd begonnen met een renovatie aan de buitenkant van het huis van Kissen. Daarom moesten de beelden in de voortuin even wijken.

"Hierachter ligt een distributiestation van het gasbedrijf. Met een hek eromheen. De poort ligt op mijn inrit. Daarom mocht ik mijn aanhanger met de beelden erop achter het hek zetten. Zodat ze veilig zouden zijn. Maar blijkbaar toch niet."

Groot verdriet
Donderdagochtend ontdekte een buurvrouw dat de omheining kapot was geknipt. Ze waarschuwde de vrouw van Kissen, die op haar beurt haar man inlichtte. "Ik was boven en ben de laatste drie treden naar beneden gevallen. Ik wilde zo snel mogelijk zien wat er aan de hand was."

Groot is het verdriet als Kissen ontdekt dat zijn levenswerk verdwenen is. "Het is echt handwerk. Kloppen, gloeien, nog meer kloppen. Ze hebben iets weggehaald dat ik nooit meer opnieuw kan maken. Dat mag ik ook niet meer omdat ik COPD-patient ben. Dat is het probleem."
Meer over dit onderwerp:
beelden koper diefstal bert kissen budel-schoot
Deel dit artikel: