Mazelen-folders in 'zwartekousenkerk' voor ouders die hun kinderen niet laten inenten

WIJK EN AALBURG/WERKENDAM - In alle kerken in de gemeente Aalburg komen folders te liggen over het vaccineren van kinderen. Burgemeester Fons Naterop van de gemeente Aalburg heeft samen met de GGD en huisartsen met alle dominees in zijn gebied gesproken over de mazelenepidemie.
Volgens de dominees is afgesproken dat zij op die manier voorlichting zullen geven aan mensen die weigeren hun kinderen in te laten enten. Het is aan zowel de zwaardere als de lichtere protestantse gemeenten of ze de folders van de Nederlandse Patiënten Vereniging gaan verspreiden.

Hype
Predikanten in de Brabantse biblebelt reageren heel verschillend op het nieuws dat oud-minister Els Borst van Volksgezondheid en medisch-ethica Heleen Dupuis vinden dat zij in de kerk moeten preken voor vaccinatie. Dominee Bos van de Christelijke Gereformeerde Kerk Werkendam vindt het een mediahype. "Er is veel te veel aandacht voor die mazelenepidemie. Echt een hype, daar hebben we niets aan."

Dominee Haverkamp van Hervormd Aalburg vindt dat zijn kerkgangers zelf mondig genoeg zijn om een keuze voor of tegen vaccinatie te maken. Toch is het onderwerp in zijn kerk bespreekbaar. Haverkamp zal in de zondagse dienst ook over vaccineren spreken. "Ik wil alleen geen gewetensdwang toepassen. Zo van, als de dominee het zegt, moet het. Mensen moeten dat zelf beslissen."

Eigen kinderen
De meerderheid in de kerk van Dominee Haverkamp laat zich ook vaccineren. "Mijn eigen kinderen hebben we ook laten vaccineren, omdat wij geloven dat je de middelen die God beschikbaar stelt, ook mag toepassen. Dat geldt ook voor vaccinaties. Maar ik ga geen weigeraar dwingen. Het blijft een eigen keuze."

Haverkamp wijst er op dat er meerdere groeperingen zijn die tegen vaccineren zijn. "Niet alleen de wat strengere christenen, maar ook in antroposofische hoek zijn mensen tegen prikken omdat het niet vrij van risico's is."

'Kwaad mag je bestrijden'
De gemeente Werkendam staat bekend om zijn vele soorten kerkgenootschappen. In heel streng gereformeerde hoek ligt het vaccineren erg gevoelig. Ilse Ridderhof is van de Nederlandse Gereformeerde Kerk in Sleeuwijk. In haar kerk is vaccineren wel bespreekbaar. "Wij geloven dat als god mensen zo slim maakt om vaccins te kunnen ontwikkelen tegen ziektes dat je die vaccins ook mag gebruiken."


Het probleem met het vaccineren zit volgens Ridderhof vooral in de zware hoek. "De zwarte kousenkerken zeg maar. Ik wil mijn christelijke broeders en zusters niet afvallen maar er zijn Christenen die de bijbel verkeerd uitleggen en dat vind ik erg jammer. Wij geloven dat het kwaad eenmaal in de wereld is en dat je het mag bestrijden."
Meer over dit onderwerp:
mazelen folders fons naterop vaccineren kerken