'Jonge Brabantse dialectsprekers blijven vaker op geboortegrond'

15 juli 2013 om 00:40
nl
Kinderen die in het dialect praten op hun basisschool blijven relatief gezien vaker op hun geboortegrond wonen. Dat blijkt uit Deens onderzoek. Taalkundige Wim Daniëls uit Aarle-Rixtel ziet deze ontwikkeling ook in Brabant.
Geschreven door

Volgens onderzoekster Malene Monka van de Universiteit van Kopenhagen is de manier waarop kinderen spreken van invloed op de plek waar zij later gaan wonen.
Geen lessen in het dialectKinderen die al op jonge leeftijd hun taalgebruik aanpassen en niet meegaan met het dialect dat andere kinderen spreken, verlaten vaak hun geboortegrond. Dat zou komen omdat in Denemarken, net als in Nederland, de voertaal op school niet uit het lokale dialect bestaat.
Het is een conclusie die taalkundige Daniëls onderschrijft. "Ik heb er al vaker onderzoek naar gedaan. Jaren terug tijdens een reünie in Aarle-Rixtel heb ik gekeken welke oud-klasgenoten waar zijn gaan wonen. Wat bleek? Bijna iedereen die vroeger geen dialect sprak, bleek te zijn vertrokken uit Aarle-Rixtel."
Brabants dialect sterft uitVolgens Daniëls is het Brabantse dialect over veertig jaar helemaal uitgestorven. Toch ziet hij dat niet als een zorgwekkende ontwikkeling. "Het is ook totaal onzinnig om het dialect weer in te voeren op scholen. Als het eenmaal weg is, komt het niet meer terug."
De taalkundige merkt op dat het Brabantse dialect nu meer als 'cultstatus' wordt gezien. "Laatst liet ik kinderen op een basisschool voorwerpen zien en vroeg ze om het voorwerp in het dialect uit te spreken. Dat konden ze niet. Dat ze al beginnen te lachen bij het woord 'kuukske' (koekje, red.) is typerend."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.