Video

Justitie een jaar na aanslag Waalre: 'Blunder met afluisteroperatie was niet leuk'

17 juli 2013 om 19:37
nl
Het blijft misschien wel het meest zure voor justitie in het onderzoek naar de aanslag op het gemeentehuis in Waalre, woensdag een jaar geleden. Tijdens het onderzoek probeerde een team afluisterapparatuur bij een woonwagenkamp te bevestigen, maar tijdens de actie werd het team ontdekt en moest ze de operatie afblazen.
Geschreven door

Hoofdofficier van Justitie Bart Nieuwenhuizen wil er niet teveel over zeggen. "Ik ga niet vertellen hoe, wanneer en wat wij operationeel doen. Het plaatsen van die apparatuur is niet gelukt. En waarom niet, daar kan ik niets over zeggen. Doe ik dat wel, dan kunnen mensen in de toekomst slimmere maatregelen treffen om te zorgen dat ze nooit kunnen worden afgeluisterd. Dus: het plaatsen van apparatuur is niet gelukt."
Moeite met rondkrijgen bewijsHet blijft een pikant detail, omdat juist in de zaak Waalre justitie moeite heeft om het bewijs tegen de verdachten rond te krijgen. De drie mannen die eerder zijn opgepakt zijn nog steeds verdachten in de zaak, maar twee zijn er vrijgelaten. De derde man zit nog vast voor een juwelenroof.
"Natuurlijk was het mislukken van die operatie niet leuk", zegt Nieuwenhuizen. "En onze politiemensen vinden dat in de eerste plaats niet leuk. Of het onderzoek daardoor schade heeft opgelopen, is moeilijk te zeggen. Maar als ik er niet in geloof, dan stop ik er mee. Ik heb echt de overtuiging dat we de rechters kunnen overtuigen van hoe het gegaan is."
Burgemeester heeft spijt van interviewBurgemeester De Wijckerslooth van Waalre was op vakantie in Italië toen hij werd gebeld om half drie 's nachts. "Eerst was ik wat geïrriteerd", zegt hij over het eerste telefoontje van de meldkamer. "Mij wakker bellen op mijn vakantie dat het gemeentehuis in brand staat. Dat moet u gewoon blussen en mij niet storen", zei hij tegen de meldkamer.Intussen is er in de gemeente veel gebeurd. Zo kreeg de burgemeester het na de brand flink aan de stok met de woonwagenbewoners. In dorp werd gezegd dat zij achter de brand zouden zitten. En in een interview zei hij dat woonwagenkampen wilde laten uitsterven. Op de vraag of hij daar spijt van heeft zegt hij: "Ja. Ik had dat zorgvuldiger moeten formuleren. Het is natuurlijk wel duidelijk waar dat over ging."
"Volgens mij heeft de brand Waalre niet wezenlijk veranderd", zegt De Wijckerslooth. "We staan nu alleen op plaats 14 van Elsevier in plaats van 11. En daar balen we van, maar het is nog steeds hoog."
De Raad bekijkt eind van het jaar wat er met het afgebrande gemeentehuis gaat gebeuren. De Wijckerslooth hierover: "Ik zou het emotioneel fijn vinden als er op een of andere manier iets van het momument terug komt.  Maar dat hoeft niet per se als gemeentehuis te zijn."
Lees meer over de aanslag op het gemeentehuis van Waalre op onze themasite.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.