'Er zijn te veel campings in Brabant'

EINDHOVEN - Er zijn te veel campingplekken in Brabant en daardoor is er veel leegstand op sommige campings dit seizoen. Dat zegt Wim Renders van de Vereniging voor Kampeerboeren (VEKABO). "Dit zag je jaren geleden al aankomen", stelt Renders. "Er komen gewoon te veel nieuwe campings bij."
Volgens de VEKABO is er de afgelopen zeven jaar een immense groei geweest van campingplaatsen. Boeren en andere buitenlui starten een camping en de kleinere campings groeien snel door naar 30, 40 of 50 plekken. En daardoor is er een overaanbod ontstaan.

Renders snapt niet dat mensen een camping beginnen zonder ook maar iets van marktonderzoek te doen. "Iedereen wil een stukje van de taart meepikken, maar de taart is allang verdeeld."

Tien procent bezet
Bij camping de Hertenwei in Lage Mierde zijn er maar tien plekken bezet van de honderd. "In het voorjaar ging het goed, maar nu de vakanties begonnen zijn komen er weinig mensen", aldus een woordvoerder.

Volgens hem heeft dat twee oorzaken. Het is een rustige camping, waar in het laagseizoen vooral ouderen komen. In het hoogseizoen gaan er veel families op vakantie en de voorzieningen en omgeving zijn daarvoor niet heel geschikt. En er is een gigantische groei aan campings. "Vroeger waren hier twee campings, nu zijn er een stuk of twaalf minicampings bijgekomen. Dus dat zijn twaalf keer twintig à dertig plekken extra. Er is gewoon meer aanbod dan er vraag is", aldus de woordvoerder.

Speciale doelgroep
Campings die een speciale doelgroep aanspreken zijn nog wel gevuld. Maar als ze alleen een grasveld en heel eenvoudig sanitair aanbieden en dus niks bijzonders te bieden hebben, trekken ze op dit moment aan het kortste eind.

Volgens Renders is er voor de campings nog veel winst te halen. " Als campings op het platteland een duidelijk profiel uitdragen en laten zien wat de sterke punten zijn, zoals rust en grote plekken, dan komt het met die bezetting wel goed."