Brabantse varkenshouders krijgen na vijftien jaar toch schadevergoeding voor te dure inentingen

17 juli 2013 om 16:51
nl
Gedupeerde varkenshouders die aangesloten zijn bij de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) krijgen na vijftien jaar alsnog een schadevergoeding. In de jaren '90 moesten ze hun varkens laten inenten tegen de Ziekte van Aujeszky, maar de prijs van de entingen was veel te hoog. Nu krijgen ze negentien cent per enting terug.
Geschreven door

De Ziekte van Aujeszky is een heel besmettelijk, dodelijk virus. Frank Donkers van het bestuur van de NVV is blij dat het eindelijk gelukt is om de schadevergoeding rond te krijgen. "Het is eigenlijk ongelooflijk dat zo'n strijd vijftien jaar moet duren, maar tijdens eerdere schikkingen kregen we telkens absurd lage bedragen aangeboden."
RenteToch is de strijd nog niet helemaal gestreden, want de NVV wil de wettelijke rente over de hele periode terugeisen. "Vooralsnog is alleen de rente vanaf 2003 berekend, maar het gaat natuurlijk om de periode vanaf 1993", aldus Donkers.
De bestuurder heeft er wel vertrouwen in dat het goed komt. "We staan gewoon in ons recht en het is eigenlijk belachelijk dat een organisatie als de Sociaal-Economische Raad ons op zo'n manier af probeert te schepen."
'Voor iedereen 'n pot bier'Varkenshouder Marco Bankers uit Deurne kreeg deze week ook de brief binnen met de uiteindelijke schadevergoeding. "Ik had er eigenlijk niet meer op durven hopen, dus in die zin viel het bedrag me sowieso mee", vertelde hij. Bij Bankers' bedrijf ging het om ongeveer 36.000 entingen.
Dat het zo lang geduurd heeft vindt Bankers jammer, maar hij is vooral blij dat het geld er eindelijk komt. "Ik had 't ook liever eerder gehad, maar blijkbaar heeft het zo lang moeten duren."
De varkenshouders kunnen het bedrag deze week op hun rekening verwachten en dat moet gevierd worden: "Als ik collega's tegenkom op de kermis, krijgen ze van mij allemaal 'n pot bier."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.