Video

Tilburgse Kermis neemt maatregelen vanwege warmte op Roze Maandag: extra ambulances en water

19 juli 2013 om 17:00
nl
Het wordt de komende dagen warm, erg warm. Op de Tilburgse Kermis kan dat vooral maandag voor problemen zorgen. Op Roze Maandag worden namelijk meer dan 300.000 bezoekers verwacht en dus neemt de gemeente extra maatregelen om alles in goede banen te leiden.
Geschreven door

Zo staan er extra ambulances klaar, wordt er extra personeel ingezet en komen er extra watertappunten. Volgens de weersvoorspellingen wordt het maandag zo'n 33 graden in Tilburg.
Drink veel waterDe gemeente Tilburg heeft voor dit soort situaties een warmteprotocol, zo laat kermiswethouder Joost Möller weten. Dat protocol wordt nu dus uit de kast gehaald. Dat betekent ook dat de gemeente bijvoorbeeld overlegt met de twee Tilburgse ziekenhuizen en de hulpdiensten.
Maar Möller roept ook de vele bezoekers van de Tilburgse Kermis op om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. Zo wordt kermisgangers aangeraden om zelf water mee te nemen, te blijven drinken en de schouders te bedekken, om zo de hitte de baas te blijven. "Ook als je een biertje drinkt: pak af en toe eens een watertje tussendoor. Dat is echt wat we aanraden", aldus Möller.
Vernevelaars en sproeiersMaar ook de horeca langs de kermis neemt maatregelen. Café's op het Pieter Vreedeplein en de Stadhuisstraat spuiten ieder half uur een 'verkoelende nevel' en op het Piusplein komt een sproei-installatie te staan.
Onder de brug bij het NS-plein staat een kraam waar verkoelende sjaals worden verkocht.
Schaars gekleedOp Roze Maandag hebben veel kermisgangers normaliter al niet heel veel kleding aan, maar vanwege de hitte zou het zomaar kunnen dat bezoekers nog maar wat extra kleren uittrekken. De gemeente Tilburg blijft wel een fatsoensnorm hanteren, zo zegt Möller.
"Het moet niet aanstootgevend zijn, maar op Roze Maandag ligt die grens misschien wel net wat soepeler dan op andere dagen." Maar (bijna) naakt rondlopen wordt dus ook maandag niet op prijs gesteld.
Zondag zonder sproeiers Ondanks tropische temperaturen moesten bezoekers van de kermis het zondag nog doen zonder de verkoelende maatregelen van de gemeente. "Maandag wordt het heel druk, dan is het echt nodig. We zagen dat het vandaag op het heetst van de dag rustiger was. Veel mensen komen pas 's avonds als het koeler is", zei een woordvoerder van de gemeente.
Check voor alle kermisnieuws onze themapagina: omroepbrabant.nl/tilburgsekermis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.