Video

Troonswisseling België: prinses Elisabeth de nieuwe hertogin van Brabant

20 juli 2013 om 10:21
nl
Kroonprins Filip is zondag koning van België geworden. Zijn oudste dochter is Hertogin van Brabant. Elisabeth -nu 11- krijgt de historische titel van haar vader. Macht heeft ze niet meer want wij hebben maar één staatshoofd: Willem-Alexander. Elisabeth is alleen in naam vorstin van Brabant.
Geschreven door

De troonswisseling zondag op de nationale feestdag in België begon met een katholieke lofzang op God in de kathedraal van Brussel. Het zogenoemde Te Deum is traditioneel het begin van elke nationale feestdag. Veel mensen kennen de muziek van Marc-Antoine Charpentier als Eurovisiemars, maar in Brussel werd de Gregoriaanse versie ten gehore gebracht. De viering duurde al met al een halfuurtje.
ApplausToen koning Albert en koningin Paola de kerk binnentraden, barstte een flink applaus los. Het leek het paar niet onberoerd te laten. Ook buiten juichte het publiek.
Om halfelf is de handtekening gezet waarmee zijn vader Albert het koningschap neerlegde. Tot twaalf uur had België daarom geen vorst. Zondagmiddag zijn er allerlei feestelijkheden. Ook Nederland heeft een rol. Militairen van de kazerne in Oirschot rijden mee in een parade. Onze luchtmacht vliegt boven Brussel.
Geen grote feestenEchte grote feestelijkheden buiten de hoofdstad zijn er amper. Ook in de kleine stukjes België in Brabant - de enclavegemeente Baarle-Hertog- lopen weinigen warm voor de troonswisseling.
Het blijft natuurlijk opvallend dat de kroonprins en nu kroonprinses een titel draagt van een gebied dat niet meer bestaat en ook nog eens deels in een ander land ligt.
Brabantse leeuwDat komt omdat ook de Belgen waarde hechten aan de geschiedenis. Hun land is pas ontstaan na een revolutie in 1830, toen het zich losmaakte van Nederland. Er werd daarna gezocht naar krachtige symbolen. De Brabantse leeuw kwam in de Belgische vlag. Het volkslied kreeg de titel Brabanconne.
Bovendien was ook de hertogstitel belangrijk om te dragen. Niet gek als je bedenkt dat België een groot deel van het oude hertogdom binnen de grenzen heeft liggen. Dat zijn nu de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Waals-Brabant, Brussel. Alleen het noorden ontbreekt, dat is ons Noord-Brabant.
De troonswisseling is live te zien op de website van de NOS.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.