Video

Veel meldingen van vleermuizen in huis: 'Raak niet in paniek, maar bel!'

21 juli 2013 om 10:24
nl
De zoogdierenvereniging kreeg de afgelopen dagen flink wat telefoontjes van mensen die onverwacht bezoek kregen van vleermuizen. Dat heeft te maken met de tijd van het jaar. Er zijn nu volgens een woordvoerder van de zoogdierenvereniging veel jonge vleermuizen.
Geschreven door

"Die kunnen niet altijd de ingang van hun woonplek goed vinden en vliegen dan bijvoorbeeld een slaapkamerraam dat open staat binnen."
Brabants netwerkLandelijk krijgt de vereniging nu gemiddeld drie tot vijf telefoontjes per dag. Veel daarvan komen uit Brabant. Brabant heeft volgens de woordvoerder een van de grootste netwerken als het gaat om deskundigen en informatievoorziening op het gebied van vleermuizen.
Leden van het netwerk kun je bellen, wanneer je een vleermuis binnen hebt zitten. Volgens Peter Twisk van het Brabantse netwerk zitten er vaak rond deze tijd kraamkolonies in huizen. Een moeder met haar jongen dus.
Probleem opgelost"Dat probleem lost zich meestal vanzelf op, omdat de jongen na een tijdje uitvliegen en niet alleen de kolonie, maar ook het huis verlaten."
Mensen zijn vaak bang van vleermuizen. Zeker wanneer die in huis zitten. "Onterecht", zegt een woordvoerder van de zoogdierenvereniging. "Die beestjes zijn banger voor ons en ze doen niks. Alleen als ze in het nauw worden gedreven kunnen ze bijten. Het beste is om al je ramen open te zetten en te wachten tot het gaat schemeren. Dan vliegen ze vaak vanzelf naar buiten."
Ze raken snel gewondMaar als dat niet lukt, moet je ze niet zelf gaan vangen. "Het zijn beschermde dieren en ze zijn kwetsbaar en raken snel gewond. Bel een deskundige van het vleermuizennetwerk. Als het nodig is, komt er iemand langs om de beestjes te vangen", zo zegt de woordvoerder.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.