Roze Maandag op Tilburgse Kermis: gezellig en druk na rustige start

TILBURG - Na een rustige start werd het uiteindelijk toch steeds drukker op Roze Maandag op de Tilburgse Kermis. Het was vooral overdag erg warm in Tilburg, maar dat zorgde niet voor grote problemen. Door de hitte kwam de voorspelde drukte wel iets later op gang. In de avond was het goed toeven. Veel mensen bleven wat langer hangen.
De Stadhuisstraat, het Piusplein en de Korte Heuvel stonden maandagavond helemaal vol. Deze straten werden tijdelijk afgesloten. Ook tussen de kermisattracties werd het goed druk. Deze stopten om twee uur. De cafés moesten hun deuren om halfvijf sluiten.

Een politiehelikopter vloog aan het begin van de avond boven de kermis, zodat de politie kon zien of alles goed verliep in verband met de drukte en warmte.

Minder druk dan vorig jaar
Vooral aan het begin van de middag bleek het een stuk minder druk dan vorige jaren. "Vorig jaar struikelde je over de bezoekers", zegt verslaggever Rob Bartol, die zowel de editie van vorig jaar als die van het jaar ervoor voor Omroep Brabant versloeg. "Nu is er nog geen kwart van de bezoekers die er vorig jaar rond dezelfde tijd waren."

Van te voren werd gedacht dat er meer dan 300.000 bezoekers naar Roze Maandag zouden komen. Rond halfzeven waren er ongeveer 100.000 bezoekers in Tilburg langsgeweest. De organisatie verwacht dat er uiteindelijk weer ongeveer 300.000 man op het evenement afkomt, maar dat de meeste mensen later op de avond komen vanwege de hitte. "Dat zagen we nu ook weer", aldus een woordvoerder. "De piek lag maandagavond rond negen uur, normaal is dat rond halfacht."

RozeMaandagExpress
Uit de RozeMaandagExpress, een speciale trein vanuit Amsterdam, stapte rond het middaguur een opvallende man. Zijn vrouwenkleren hingen keurig rond het behaarde lichaam. "Of ik het zwaar heb in deze hitte?", vroeg hij terwijl hij zijn lange wimpers knippert. "Ik heb het fucking zwaar in deze panty!" De travestiet plukte aan het vleeskleurig stuk stof. "Ik wilde er wel een beetje decent uitzien met mijn behaarde benen, maar dadelijk gaat hij wel uit!" Letterlijk uit de panty dus.

Ook in de stad kwamen de meest kleurrijke types voorbij. Verslaggever Ferenc Triki sprak twee mannen in roze lederhosen met paarse en roze veren. Elk jaar verzinnen ze een andere creatie. "We zoeken nog mensen die willen naaien!", liet een van hen weten.

Sproeiers tegen de hitte
Met temperaturen ver boven de dertig graden celsius was het overdag dus zweten geblazen. De gemeente had extra watertappunten laten aanleggen en EHBO'ers waren extra alert. Ook stonden maandag sproeiers opgesteld om een frisse douche te nemen.

Het grootste gay-evenement van Nederland vond dit jaar voor de tweeëntwintigste keer plaats. Op het hele kermisterrein waren verschillende evenementen, feesten en optredens. De openingsact dit jaar was de Dutch Diana Ross.

'Dames bloot, handel dood'
Verslaggever Ferenc ging langs bij de kermisexploitant van de Accelerate. Hij kreeg z'n attractie door de warmte maar met moeite vol, vertelde hij. "Maarja, om eerlijk te zijn, zou ik zelf ook liever gaan zwemmen", gaf hij toe.

Het is onder de kermisexploitanten bekend dat de omzet daalt als de temperatuur stijgt. "Dames bloot, dan is de handel dood, zeggen we hier altijd."

Fotoserie
Ook onze fotografe Karin Kamp stortte zich in het roze feestgedruis en legde de vele uitbundige bezoekers van het evenement vast op de gevoelige plaat. De fotoserie is hier te bekijken.