Video

Politie blijft spijkermatten inzetten na pilot

22 juli 2013 om 15:53
nl
Een aantal politiedistricten dat geëxperimenteerd heeft met de spijkermatten, blijft die ook na de proef gebruiken. Afspraak was dat de spijkermatten na de proef niet meer gebruikt zouden worden, maar de korpsleiding komt daar nu op terug.
Geschreven door

De spijkermat wordt over de weg uitgerold. Wanneer een verdachte er met zijn auto overheen rijdt, worden zijn banden lek geprikt. Daardoor wordt het voor de politie makkelijker om een verdachte te pakken.
De politie heeft in een aantal gebieden de spijkermat getest, waaronder in Brabant. Er waren 144 wagens mee uitgerust. Tien auto's zijn door de spijkermat gestopt.
Geen voorschot op besluit"Het zou jammer zijn om het materiaal niet te gebruiken en de uitkomsten van het onderzoek naar de spijkermat af te wachten, terwijl 144 wagens er mee uitgerust zijn", zegt politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk. "Dat besluit is door de korpsleiding genomen. Maar zegt nog niets over het besluit in het najaar."
In het najaar zal een extern onderzoeksbureau met een rapport komen over het gebruik van de spijkermat. Vervolgens zal de korpsleiding een besluit nemen. "Dat zal van de kosten afhangen, maar ook van andere zaken", zegt Van Hooijdonk.
Haken en ogenHet gebruik van spijkermatten is niet geheel onomstreden. Problemen ontstaan met name als een auto met maar één wiel over de spijkermat rijdt en met een platte band op de vlucht wil slaan. Of als een bestuurder de spijkermat op het laatste moment ziet liggen en deze probeert te ontwijken. Een ruk aan het stuur en de auto kan in de vangrail eindigen of erger tegen andere auto's of agenten aanrijden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.