Papieren Lonely Planet gaat verdwijnen, jammer voor Brabantse recreatie

DE HEEN - De bijbel voor de rugzaktoerist verdwijnt mogelijk. Het Australische bedrijf Lonely Planet dat van ieder land een reisboek uitbrengt, zegt in de toekomst de reisgidsen digitaal te willen uitbrengen. Voor Brabantse campings, hotels en steden was het jarenlang een eer en goed voor de zaken om in de toeristenbijbel te staan.
Zo werden de vijf watervlotten bij De Heen in een speciale uitgave van het reisboek als een van de meest bijzondere vakantieplekken ter wereld genoemd.

Volgens beheerder Guus Schrama van de watervlotten zorgde de vermelding in een speciale Lonely Planetuitgave niet voor een grote toename van het aantal toeristen. Tegelijkertijd liggen er bij De Heen maar vijf vlotten en die zijn in de zomermaanden meestal volgeboekt. Wel zorgde de vermelding voor meer aandacht en werd ook de website vaker bezocht door mensen uit het buitenland.

Reisboekenwinkel verdween
De afgelopen jaren verdwenen gespecialiseerde reisboekenwinkels uit Breda en Tilburg. In reisboekenwinkel Landschap in Eindhoven zegt eigenaar Frank Hovers dat reisgidsen zowel digitaal als in boekvorm zullen blijven.

Hoewel boekenwinkels het zwaar hebben met de concurrentie van het internet zegt klant Stefan dat fysieke boeken en kaarten en websites en reisapps voor de smartphone elkaar aanvullen. "Met een kaart heb je een beter overzicht dan op de smartphone." Boekverkoper Hovers vult aan dat smartphones in het buitenland vaak geen goede internetverbinding hebben.