Media laaiend enthousiast: heel voetbalminnend Nederland sluit jonkies PSV in het hart

EINDHOVEN - Het leven van een voetbalsupporter beweegt zich tussen hoogte- en dieptepunten. Want hoe slecht de club er aan het eind van het seizoen ook voor staat, een paar maanden later begint altijd een nieuw seizoen. Met nieuwe hoop. De PSV-supporters kunnen er over meepraten. Na de wedstrijd dinsdag tegen Zulte Waregem maakt één zwaluw voor hen die jaren in de herfst leefden, wel degelijk zomer.
De media putten zich uit in complimenten voor het tienerteam van Phillip Cocu. Fris en jong dat waren de woorden die het meest gehoord werden. Misschien wel de beste analyse komt van Rik Elfrink van het Eindhovens Dagblad.

"PSV heeft gisteravond met een wervelend optreden een ellendig seizoen van zich afgeschud en de harten van de fans weer gestolen", aldus Elfrink. Want als het vorig seizoen ergens mis ging was het in de relatie tussen de club van toen en het publiek. Hoe vaak werden de eigen spelers niet uitgefloten?

Goede basis voor de toekomst
De Telegraaf stelt zichzelf de vraag: Waar staat PSV? De krant geeft ook het antwoord. "Op het veld gaf het piepjonge elftal van trainer Phillip Cocu een veelbelovend antwoord." Volgens het Algemeen Dagblad heeft het verjongde PSV nu al een goede basis gelegd voor de toekomst. Maar ook: "Toch is het nog niet gedaan, omdat PSV slechts twee van de vele kansen omzette in treffers".

De Volkskrant is mild. "Ze maken nog de fouten die bij jonge spelers horen," schrijft de krant, "maar het was een genot te zien hoe PSV speelde alsof het een actiefilm betrof". Dagblad Trouw is ook vol lof. De krant is wel benieuwd of de jonkies in de rest van de aanloop naar de Champions League overeind blijven tegen sterkere tegenstanders dan het povere Zulte Waregem, zoals de Belgische club door Trouw wordt genoemd.

Dreumessen ontsnapt aan de moederborst
De Belgische media sabelen vooral hun eigen Zulte Waregem neer. Het Laatste Nieuws vat het zo samen: "PSV stond met het jongste elftal ooit - 21 jaar en 147 dagen! - tussen de lijnen, maar het was Zulte Waregem dat voetbalde als een stel dreumesen, net ontsnapt aan de moederborst."

Ook op Twitter niks dan lof voor PSV. Een prachtpot is een vaak terugkomende term. Gideon Bours twittert ook: "Als Ajacied moet ik toegeven: ik ben fan van Bakkali". Een rasechte Feyenoorder schrijft op Twitter: "In 10 jaar tijd niet zo'n geweldig leuk team zien staan op het veld".

Er zijn nog veel meer Ajacieden en Feyenoorders die toegeven dat ze genoten hebben. Jeroen de Visser schreef; "ben Feyenoorder maar ook ik heb genoten! Fris & Fruitig PSV!!"  Hans van der Wiel was ook al vol lof: "Als #Feyenoorder moet ik #PSV complimenteren met het gespeelde spel. Kijk nu al uit naar Feyenoord-PSV". En nog eentje van Piet Sanders: "Als Feyenoorder zeg ik het niet vaak. Maar come on PSV!! laat die belgen een poepske ruiken!"

PSV heeft niet alleen de harten gestolen van het eigen publiek. Heel voetbalminnend Nederland omarmt de jochies aan de Frederiklaan. Ondanks de sussende woorden van manager Marcel Brands dat de prestatiedruk minder moet zijn, schept dat wel verplichtingen.