Video

87 procent van de Brabanders is voor euthanasie

2 augustus 2013 om 10:58
nl
87 procent van de Brabanders vindt dat iedereen het recht heeft om zelf te bepalen wanneer hij of zij wil sterven. Als het gaat om lichamelijk uitzichtloos en ondraaglijk lijden vindt zelfs 97 procent dat er geholpen mag worden bij zelfdoding. Alleen in Noord-Holland ligt dat cijfer ook zo hoog. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant en EenVandaag.
Geschreven door

In totaal deden 4000 Brabanders mee aan het onderzoek over euthanasie. Vergeleken met de rest van Nederland denken Brabanders gemiddeld positiever over hulp bij zelfdoding.
Dementie en levensmoeheidIn het onderzoek is ook gekeken naar hoe mensen denken over dementerenden die euthanasie willen plegen. 89 procent vindt dat hulp bij zelfdoding mag als iemand vorderende dementie heeft. Daarbij moet degene wel voor zijn of haar ziekte aangegeven hebben niet meer te willen leven als de dementie erger wordt.
De meningen zijn iets meer verdeeld als het gaat om mensen die een eind aan hun leven willen maken omdat ze levensmoe zijn. Daarmee worden mensen bedoeld die vinden dat het leven geen betekenis meer heeft en verlangen naar de dood. 64 procent van de Brabanders vindt dat hulp bij zelfdoding dan geoorloofd is, 23 procent is het daar niet mee eens en 12 procent heeft geen mening.
Wie mag helpen?85 procent vindt dat een huisarts hulp mag bieden bij zelfdoding. Een veel kleiner deel (37 procent) vindt dat die hulp ook geboden mag worden door een familielid of vriend. Toch vindt 78 procent dat een naaste die helpt bij zelfdoding niet altijd strafbaar moet zijn. In februari van dit jaar was er veel aandacht voor het onderwerp. In Uden zou een man zijn vriendin hebben geholpen een eind aan haar leven te maken.
Ruim de helft van de ondervraagden vindt dat er een middel moet komen waarmee mensen zelf een einde aan hun leven kunnen maken.
Katholieke provincieDe relatief hoge cijfers lijken opvallend in onze katholieke provincie. Pastoor Steven de Koning van de Heilige Antoniuskathedraal in Breda schrikt van de uitkomst van het onderzoek. Hij zegt dat hij de cijfers ook niet herkent uit de praktijk. Kennelijk komen mensen als puntje bij paaltje komt tot een andere beslissing.
De enquête leert Steven de Koning wel dat we nog eens moeten discussiëren over de vraag hoe ver wij moeten gaan bij het in leven houden van mensen die ernstig ziek zijn. Volgens Steven de Koning moet je er alles aan doen om mensen op een menswaardige manier te laten sterven. Maar het zelfstandig beëindigen van het door God gegeven leven is volgens De Koning een brug te ver.
Bewuster nadenken over levenseindeMaaike Veldhuizen is arts symptoombestrijding en palliatieve zorg in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond. Ze vindt de cijfers hoog, maar schrikt er niet van. Veldhuizen merkt dat mensen steeds zelfbewuster en assertiever nadenken over hun leven en hun levenseinde. Ze denkt dat mensen autonomer zijn gaan denken en hun godsdienstbeleving en de keuze voor hun levenseinde meer los koppelen.
Veldhuizen denkt net als Steven de Koning dat mensen anders over euthanasie denken als het daadwerkelijk zo ver is. "Mensen accepteren veel meer lijden in hun ziekteproces dan ze van tevoren denken. Mensen hechten veel meer aan het leven."
Denk goed naHaar tip is om veel te praten over wat je grens is en goed na te denken welke behandelingen je aangaat. Daarin heb je veel meer keuze dan bij euthanasie zelf. In Nederland heb je namelijk geen recht op euthanasie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.