Video

Brabanders openhartig over euthanasie: 'Altijd de regie over je eigen leven houden'

3 augustus 2013 om 19:55
nl
Uit onderzoek van Omroep Brabant en Eenvandaag bleek zaterdag dat 87 procent van de Brabanders vindt dat iedereen het recht heeft om zelf te bepalen wanneer hij of zij wil sterven. Als het gaat om lichamelijk uitzichtloos en ondraaglijk lijden vindt zelfs 97 procent dat er geholpen mag worden bij zelfdoding. Onze verslaggever ging de straat op om reacties te halen op deze opvallend hoge cijfers in onze katholieke provincie.
Geschreven door

De meeste mensen die op straat werden aangesproken zijn niet verbaasd dat Brabanders positief denken over hulp bij zelfdoding. Ze bevestigen de resultaten van het onderzoek: niemand wil lijden of een dierbare zien lijden en zou daarom de keuze maken voor euthanasie.
"Ik vind dat je altijd de regie over je leven in eigen hand moet kunnen houden", zegt een man in het Henri Dunantpark in Eindhoven. "En als er geen hoop meer is wil ik niet dat er nog geld in mij wordt geïnvesteerd om als een plantje verder te moeten leven". Een andere man vertelde dat hij katholiek is, maar wel binnen bepaalde grenzen: "En daar past euthanasie wat mij betreft heel goed bij".
Persoonlijke verhalenEen aantal mensen was heel openhartig over hun eigen ervaring met het verliezen van een dierbare. Een mevrouw vertelde over het verlies van haar zoon, hij overleed 20 jaar geleden na anderhalf jaar ziekbed: "Mijn zoon besloot dat het genoeg geweest was. Ik ben gelovig en vind dat het einde van een mensenleven in handen is van god. Maar mijn zoon had genoeg geleden, ik heb er vrede mee."
Een andere vrouw vertelde over haar vader die euthanasie heeft gepleegd: "Achteraf gezien had hij dat eerder moeten doen, hij heeft toch nog veel geleden". Ondanks de pijn van het verlies stond ze achter zijn besluit: "Ik wilde niet meer dat hij nog meer zou lijden, ik sta erachter dat het zo afgelopen is".
Kwaliteit van levenDe meeste ondervraagden vinden dat kwaliteit van leven voorop moet blijven staan. Of zoals een man het omschreef: "Als je zoveel pijn hebt en het alleen nog voor anderen doet, dan moet je eerlijk zijn en zeggen: het is genoeg geweest."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.