Discuswerper Erik Cadée naar WK in Moskou: 'Ik kan hoog eindigen'

DEN BOSCH - Bij de eerste acht eindigen. Dat is het doel van discuswerper Erik Cadée uit Den Bosch op het WK atletiek, dat zaterdag start in Moskou. De voortekenen zijn goed. "Het draait nu naar wens, mijn worpen zijn veel constanter en ik ga ervan uit dat het alleen maar beter wordt."
Bij de FBK Games in juni voelde Erik Cadée zich even heel klein toen hij zijn Poolse rivaal Piotr Malachowski de discus naar 71,84 meter zag werpen. Sinds de NK atletiek staat de krachtatleet echter weer als een zelfverzekerde reus in de ring. "Ik sta eindelijk weer lekker te werpen. Ik kan alles loslaten op het moment dat het moet en het gewoon doen."

Ruim 65 meter
Recente worpen van ruim 65 meter in Amsterdam en Londen gaven de 29-jarige discuswerper de bevestiging dat het goed zit. Cadée had bij de Diamond League in Londen zelfs zicht op een podiumplaats. "Ik wilde nog proberen in de 66 meter te werpen, maar het ging net iets te verkrampt", aldus de 2,01 meter lange en 120 kilo zware discuswerper.

Hij is voorbestemd Rutger Smith op te volgen, de laatste Nederlander die op een WK atletiek een medaille won. Dat was in 2007 in Osaka. Cadée behoort tot het selecte groepje Nederlandse sporters die individuele financiële ondersteuning krijgt van sportkoepel NOC*NSF. Hij wordt gerekend tot de atleten die op de Olympische Spelen in 2016 in Rio de Janeiro kunnen uitblinken.

Geen spectaculaire resultaten
Internationaal telt de Brabander al helemaal mee, getuige zijn optredens dit jaar in de prestigieuze Diamond League. Tot spectaculaire resultaten op de grote kampioenschappen is het nog niet gekomen. "Ik eindigde vorig jaar als tiende op de Spelen in Londen, maar daar ging het helemaal niet goed. Ik had veel last van een knieblessure. Pas na Londen raakte ik fit en kreeg ik het goede gevoel terug. Ik heb toen nog een paar heel goede wedstrijden gedraaid en kwam zelfs nog tot 66,88 meter."

Ook dit seizoen is het lichamelijk niet helemaal naar wens verlopen. Cadée tobde in de aanloop naar het buitenseizoen met zijn rug. "Ik heb het een tijdje rustig aan gedaan, maar ik lijk nu verlost van die problemen. Het draait nu naar wens, mijn worpen zijn veel constanter en ik ga ervan uit dat het alleen maar beter wordt. Ik kan hoog eindigen in Moskou, maar waag me niet aan een exacte prognose. Ik wil bij de beste acht eindigen."

Eerst kwalificeren
Makkelijker gezegd dan gedaan. Cadée zal zich namelijk eerst voor die finale moeten kwalificeren. "Die kwalificatie moet je even serieus nemen als een finale. Het is cruciaal meteen een goede worp af te leveren en over die 65 meter heen te gaan. Dan ben je zeker van die finale. Als het niet meteen lukt, neemt de spanning toe. In het verleden zijn zelfs de grote favorieten daaronder bezweken."