Cornald Maas over homo-uitspraken René van der Gijp: 'Gijp is zwetsneus'

BERGEN OP ZOOM - Cornald Maas vindt voetbalanalist René van der Gijp een 'zwetsneus'. De tv-presentator en schrijver uit Bergen op Zoom ergert zich op Twitter aan de uitspraken die Van der Gijp maandagavond deed in het tv-programma Voetbal International. Maas was een van de verslaggevers tijdens de Gay Pride.
VI richtte zich tijdens de uitzending op de Canal Parade, omdat de KNVB met een boot deelnam. De voetbalbond wilde zo een signaal afgeven richting homo's in de voetballerij.

De voetbalwereld staat bekend als homofoob. De KNVB wil de acceptatie van homo's in de voetballerij vergroten en het zo makkelijker maken voor voetballers om uit de kast te komen.

'Voetbal geen sport voor homo's'
"Voor mij hoeft het niet zo heel erg, dit", reageerde Van der Gijp. "Dat gedoe met voetballers die uit de kast moeten komen... Er zíjn gewoon weinig homofiele voetballers. Er zullen er wel één of twee zijn, maar voetbal is geen sport voor homo's. Homo's vallen op een gegeven moment af."

Volgens Van der Gijp ben je op je veertiende wel klaar met voetbal, als je homo bent. "Dan ga je gewoon in een kapperszaak werken."
'Veilig klimaat'-signaal
Volgens Maas begrijpt Van der Gijp het doel niet waarom de KNVB-boot meevoer tijdens de Canal Parade. "Dat was niet om voetballers uit de kast te laten komen, maar om een 'veilig klimaat'-signaal af te geven voor kwetsbaren."

Maas vindt het wél positief dat VI het onderwerp in ieder geval aanstipte.'VI heeft zich te kijk gezet'
Het COC vindt dat het programma Voetbal International maandagavond zichzelf te kijk heeft gezet met de homo-uitspraken van Van der Gijp. "De sfeer aan de tafel in het programma is ook de sfeer die op het voetbalveld en in de kleedkamer heerst", reageert Tanja Ineke.

Ineke is bang dat homoseksuele voetballers op deze manier hun hele voetballeven in de kast blijven. Zij is voorzitter van de belangenvereniging voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders.

'Iedereen moet doen wat hij wil'
Op Twitter verscheen dinsdagmiddag een excuustweet van een 'René van der Gijp', maar die blijkt niet van de bekende voetbalanalist. De 'echte' Van der Gijp heeft géén spijt van zijn uitspraken tijdens VI.

Van der Gijp begrijpt niets van de commotie die is ontstaan. "Ik word nu op Twitter weggezet als homohater en dat zegt me helemaal niks. Als er iemand altijd zegt dat iedereen moet doen wat hij wil, ben ik het wel", benadrukt de oud-voetballer tegenover de entertainmentnieuwsdienst BuzzE.