John de Bever bij Voetbal International over homo's in het voetbal: 'Er is werk aan de winkel'

BAARN - Het eerste half uur van de uitzending van Voetbal International vrijdagavond was gewijd aan homoseksualiteit in het voetbal. Dit naar aanleiding van de uitspraken van René van der Gijp over homo's in het voetbal in hetzelfde programma maandagavond. Onder meer Gerard Joling en de oud-zaalvoetballer John de Bever uit Den Bosch kwamen aan het woord. Vooral De Bever ziet de toekomst voor homo's somber in. "Dit gaat nooit veranderen."
Johan Derksen was gehuld in een roze jasje voor deze ietwat andere uitzending van Voetbal International die de trouwe kijkers normaal voorgeschoteld krijgen. Zo schoof de flamboyante zanger Gerard Joling aan en konden oud-voetballers en homo's John de Bever en Arnold Smit hun zegje doen.      

'Kežman, kletsman'
John de Bever maakte zich duidelijk kwaad aan de bar bij Voetbal International. Volgens hem is er nog veel werk aan de winkel voordat homoseksualiteit in het betaalde voetbal geaccepteerd wordt. "In elk café van Nederland wordt zo geluld over homo's in het voetbal op de manier zoals Van der Gijp dat deed en dat zal altijd zo blijven."

In het programma haalde De Bever ook de uitspraken van Mateja Kežman aan. De voormalige PSV'er noemde homoseksualiteit een ziekte. "Kežman, kletsman", vatte John kernachtig samen. "Die jongen weet totaal niet waar hij het over heeft."

Opvallende 'invalbeurt' Joling
Zanger Gerard Joling voelde zich als een vis in het water in de mannenwereld van Voetbal International. Hij grapte met de mannen aan tafel, plugde meerdere malen zijn nieuwe shows in de Ziggo Dome en probeerde Van der Gijp te verleiden tot excuses. Die gaf het aan het erg te vinden dat er zoveel ophef is ontstaan na zijn uitspraken: "Het was een gekkenhuis deze week."

Verder leken Joling en De Bever elkaar ook te vinden tijdens de uitzending. Ze kraakten elkaars muziek af en maakten plannen om samen op te gaan treden. Ook werd een van de nummers van De Bever ten gehore gebracht. "Leuk nummer, wel een beetje nichterig", grapte Gerard Joling.

'Feyenoord eerste moraalridder'
De sfeer bij Voetbal International was meer dan gemoedelijk te noemen vrijdagavond. De grappen vlogen in het rond. Ook John de Bever deed volop mee: "Wist je dat Feyenoord de eerste Nederlandse club was die geen moeite had met homoseksuelen? Die zongen honderd jaar geleden al 'Hand in Hand Kameraden'."