Zijtaart breekt twee wereldrecords tijdens bromfietsspektakel

ZIJTAART - Zijtaart was zondag gehuld in een flinke wolk uitlaatgassen. Honderderden Vespa's, Zündapps en Puchjes verschenen aan de start voor een bijzondere rit, met als doel het wereldrecord Langste Rij Bromfietsen te verbreken.
De bromfietsbezitters kwamen van heinde en verre voor de recordpoging. "Er zijn deelnemers die helemaal uit Den Haag en Zeeland komen", vertelt Marianne van de organiserende club De Bromvliegers.

Op de brommer vanuit Friesland
"Ook is er gisteravond een stel vanuit Friesland aangekomen. Zij zijn daar in het hoge noorden op de brommer gestapt en helemaal naar Brabant komen rijden. Fantastisch, zoveel enthousiasme!"

Kreidler en Solex
Sommige deelnemers hadden een echte klassieker tussen de benen, zoals de Duitse Kreidler uit de jaren zeventig. Ook pruttelden er heel wat Solex-brommers rond. Onze fotografe maakte een reportage van de bijzondere toertocht.

Ondanks de drukte werd het wereldrecord - dat op 1390 brommers staat - niet gehaald. Er gingen 979 brommertjes op juiste wijze over de start in Zijtaart.

Geen record door regen
De organisatie vermoedt dat dit komt door het slechte weer op zondagmorgen. "Waarschijnlijk zijn veel mensen op het laatste moment afgehaakt omdat het 's ochtends goot van de regen", denkt Marianne. Over vier jaar willen de Bromvliegers weer een poging doen.

Brommer van 24 meter en 21 centimeter
Piet van Lierop en Wim Pepers uit Mariahout lukte het wel een nieuw wereldrecord neer te zetten. Hun brommer van 24 meter en 21 centimeter bleek de langste rijdende brommer te zijn. En ze wisten er mee over de finish te komen.

Daarmee hebben Van Lierop en Pepers het Engelse wereldrecord verbroken. De brommer uit Leicestershire was namelijk maar 22 meter lang.

Anderhalve maand bouwden de mannen aan de brommer. Dat deden ze samen met De Bromvliegers uit Veghel. Bijzonder aan het gevaarte is dat het maar twee wielen heeft. Heel handig stuurt de brommer daardoor ook niet. Dat was voor de recordpoging gelukkig ook niet nodig. De brommer hoefde alleen maar recht vooruit te rijden.

Langste Rij Skelters
Ook het wereldrecord Langste Rij Skelters werd verbroken, waarmee Zijtaart een plekje in het Guinness Book of Records krijgt.