Video

Eerstejaars in Tilburg en Eindhoven starten introweek serieuzer en nuchterder dan ooit.

18 augustus 2013 om 10:37
nl
Tijd is geld geworden voor studenten. Hoe langer ze over hun studie doen, hoe meer ze moeten lenen of zelf moeten betalen. De eerstejaars van de Technische Universiteit Eindhoven krijgen daarom in 2013 een serieuzer en inhoudelijker programma dan ooit voorgeschoteld. En niet onbelangrijk de tapkraan blijft overdag dicht. Het studentenleven in Tilburg ontwaakt maandag weer na een zomerslaap van enkele maanden. In de stad staat voor de nieuwe studenten de introductieweek, de Topweek, op het programma.
Geschreven door

In studentenstad Tilburg beginnen ze iets minder streng, maar ook daar wordt gelet op het alcoholgebruik. Bij de universiteit gaat op de eerste dag pas om tien uur vanavond de tap open. Op dag twee mag er alcohol gedronken worden na het avondeten en van de derde dag geldt er geen alcoholbeleid meer voor de Eindhovense studenten. Volgens organisator Nienke Roovers begon de studie 'nooit eerder zo serieus'. Ook het dagprogramma is een stuk inhoudelijker dan voorheen met proefcolleges, lezingen en rondleidingen over het universiteitsterrein..
FeestweekAlleen de TU in Eindhoven heeft al 1800 nieuwe studenten in 2013. Dat zij er net zoveel als vandaag in Tilburg begonnen aan de Topweek. Dat is de introductieweek voor alle eerstejaars van hbo-opleidingen en de universiteit in Tilburg. Het is de bedoeling dat de nieuwe studenten deze week dat hun hun opleiding en stad beter leren kennen. Onder studenten in Tilburg is de Topweek (voorheen de Tikweek) vooral bekend als een feestweek.
KoepelhalDe Tilburgse studenten verzamelen in de Koepelhal in de Spoorzone in Tilburg. De meeste studenten komen met hun bagage op de fiets. Een van de aankomende studenten zegt een gezellige week te verwachten. Een kamer in Tilburg heeft ze vooralsnog nog niet gevonden. “De wachttijd voor een kamer is waarschijnlijk vier maanden. Ik blijf dus voorlopig bij mijn ouders wonen”, vertelt ze.
Twee psychologiestudentes hebben eveneens zin in de Topweek. “Dan weet waar je als student in de stad moet zijn”, zegt een van hen. Een mannelijk student biedt spontaan aan om dat onderdeel voor de dames te verzorgen. De mentoren die de groepen studenten begeleiden zijn carnavalesk verkleed.
'Bier drinken'Daarmee zetten ze de toon. Na de introductie op de universiteit staat er maandagavond een barbecue op het programma. Op de vraag welke vaardigheid een student zeker moet beheersen, antwoordt een van de mentoren: 'bier drinken'.
Maar dat is niet het enige dat nodig is om de week te overleven. Een slaapplek, een fiets en een vette hap zijn ook essentieel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.