Video

Bij Tilburgse bedrijven wordt 'Made in China' weer 'Made in Brabant'

18 augustus 2013 om 20:34
nl
Steeds meer bedrijven verlaten de lagelonenlanden om zich weer in Nederland te vestigen. En het productiewerk dat daarmee terug komt naar Nederland is erg geschikt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In Tilburg bezocht staatssecretaris Jetta Klijnsma maandag twee bedrijven die op deze manier werken.
Geschreven door

Tilburg is een voorloper op het gebied van 'reshoring', zoals dat heet wanneer bedrijven zich terugtrekken uit lagelonenlanden en zich in Nederland vestigen. De productie van Capi-Europe bijvoorbeeld lag jarenlang in Azië, maar het bedrijf zag de lonen daar de afgelopen jaren meer dan verdriedubbelen.
Directeur Toine van de Ven: "Daarnaast de transportprijzen die van hoog naar laag vliegen, kwaliteitsproblemen en moeizame communicatie." Het bedrijf gaat daarom vanaf januari weer hier in Nederland produceren.
Werknemers met een beperkingEn ze zoeken samenwerking met Diamant-groep die mensen met bijvoorbeeld een lichamelijke of geestelijke beperking naar werk begeleiden. Bij een ander Tilburgs bedrijf, SORT BV, werken ze al sinds 2010 met deze mensen. Het bedrijf sorteert tweedehandskleding voor de Afrikaanse markt. Door de Diamant-groep is het bestaande werkproces aangepast zodat de medewerkers afwisselend kunnen staan en zitten.
Het bedrijf is erg blij met de nieuwe werknemers. Volgens SORT BV is de productie toegenomen en zijn afnemers erg tevreden met de kwaliteit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.