Goedkoop op kamers in Brabant: Tilburg voordeligste studentenstad, Eindhoven op derde plek

19 augustus 2013 om 13:54
nl
Tilburg en Eindhoven staan allebei in de top drie van de goedkoopste studentensteden. In Tilburg ben je gemiddeld het minste geld kwijt voor een kamer. Op de tweede plaats staat Enschede en de top drie wordt afgesloten met Eindhoven. Dat blijkt uit de studentenstadindex van het programma 'Slim Studeren = Geld Beheren', in samenwerking met het Nibud.
Geschreven door

In de index zijn de gemiddelde huurprijzen van kamers en de gemiddelde prijs per vierkante meter meegenomen. Er werd natuurlijk ook naar een andere basisbehoefte voor studenten gekeken: de prijs van een biertje werd in alle steden nauwkeurig vergeleken.
Goedkope kamerIn Tilburg moet je gemiddeld 319 euro neertellen voor een kamer. Je komt dan uit op ongeveer 18 euro per vierkante meter. In Eindhoven kost het studenten 337 euro per maand om op kamers te gaan. Je bent daar gemiddeld 21 euro per vierkante meter kwijt.
Het landelijke gemiddelde dat voor een kamer betaald moet worden is 353 euro. Dat komt neer op 22 euro per vierkante meter. Amsterdam is verreweg de duurste stad: daar kost een kamer gemiddeld maarliefst 440 euro, waardoor de prijs per vierkante meter uitkomt op dertig euro.
De Nationale Studenten Enquête deed ook onderzoek naar de prijzen van kamers. Zijn namen ook steden mee waar geen universiteit gevestigd is. Breda kwam als duurste Brabantse stad uit de bus met een gemiddelde huurprijs van 342 euro.
BierprijzenDe bierprijs is in Tilburg niet het laagst, maar zit nog wel ver onder het landelijke gemiddelde van 2,45 euro. In de Tilburgse cafés betaal je gemiddeld 2,13 euro voor een pilsje.
Een 'spa goud' bestellen kan goedkoper in Eindhoven, daar kost een biertje namelijk maar 2,02 euro. Wie echt flink wat rondjes uit wil delen kan dat het beste in Enschede doen, want daar is het gerstenat het goedkoopst: gemiddeld 1,80 euro voor een glas.
Slim studeren'Slim Studeren = Geld Beheren' is een financieel educatieprogramma voor studenten, door studenten. Het programma gaat nu voor het vierde jaar op rij van start.
Speciaal opgeleide studenttrainers delen handige budgettips met hun medestudenten via Facebook en komen op universiteiten groepstrainingen geven die studenten leren slimmer om te gaan met hun budget. Op die manier wordt geprobeerd om onnodige studieschulden te voorkomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.