Wild zwijn laat zich niet met zachte hand uit Leenderbos verjagen

LEENDE - Wilde zwijnen laten zich niet met zachte hand uit het Leenderbos jagen. Jagers hebben het geprobeerd, maar het werkt averechts. De jagers hebben de indruk dat de populatie wilde zwijnen zich juist verder verspreidt.

Gedeputeerde Johan van den Hout heeft dat donderdag geantwoord op vragen van de Partij voor de Dieren in de provincie.

Probleem wilde zwijnen onbeheersbaar
Het zwijn heeft zich gevestigd in het zuidoosten van Brabant. Boeren zeggen dat de groep wilde zwijnen in het Leenderbos onbeheersbaar is geworden. Jagers schieten nu te weinig zwijnen, menen ze. Definitieve uitroeiing is volgens de provincie onmogelijk vanwege de voortplantingssnelheid.

De gedeputeerde stuurde de Faunabeheereenheid op stap om te kijken of bewegingsjacht een optie was. Bij bewegingsjacht lopen jagers rustig en zonder honden door het schootsveld. Slechts een van hen draagt een geweer. De Faunabeheereenheid sluit niet uit dat de methode in andere gebieden in Brabant wel kan werken.

Leefgebied gezocht
De Brabantse gedeputeerde denkt nog na over een leefgebied voor zwijnen in Brabant zoals op de Veluwe en in De Meinweg bij Roermond, maar daar is in Provinciale Staten moeilijk een meerderheid voor te vinden.

Deel dit artikel: