Het regent meningen in de discussie over schaliegas: 'Proefboring is daarom nodig'

EINDHOVEN - Wie de afgelopen dagen het nieuws rond schaliegas heeft gevolgd, zal het zijn opgevallen. Tientallen deskundigen komen aan het woord en iedereen heeft een andere mening. Wie heeft er nu eigenlijk gelijk? Daar kom je alleen achter met een proefboring, denkt Rene Peters van TNO.
Rene Peters uit Breda is directeur gastechnologie bij TNO. Ook is hij voorzitter van het Shalegas Initiative, een Europese samenwerkingsorganisatie, die betere technieken wil ontwikkelen om schaliegas te winnen. Om op die manier ook de publieke opinie over schaliegas te beïnvloeden. "Dat het boren naar schaliegas zoveel emoties opwekt, wil niet zeggen dat het risicovol is," zegt Peters.

'Slecht onderbouwd'
Maar Peters heeft wel flinke kritiek op het rapport over schaliegas, waar minister Kamp nu zijn besluit op gaat baseren. Het gaat dan vooral om het risico op aardbevingen in Brabant. Volgens het rapport zijn die klein. "Dat is heel slecht onderbouwd, de onderzoekers hebben de gegevens uit Engeland overgenomen. Maar dat kun je niet zomaar vertalen naar Brabant."

In Oost-Brabant loopt de Peelrandbreuk en daar moet, volgens Peters, serieus naar gekeken worden. "In de jaren negentig zorgde de Peelrandbreuk nog voor een flinke aardbeving in Brabant van 5.8 op de schaal van Richter," zegt Peters. "Er moet locatiespecifiek aanvullend onderzoek gedaan worden, dat heb ik nog niet gezien."

Proefboringen nodig
De discussie over schaliegas is de afgelopen dagen weer verhit verlopen. Maar een goede discussie over het nut van schaliegas en de opbrengsten daarvan uit Nederlandse bodem, kan volgens Peters maar op één manier gevoerd worden: door een proefboring te doen.

Een vergelijking met de problemen in andere landen zoals de Verenigde Staten of Engeland gaat volgens Peters mank. "In de Verenigde Staten zijn teveel cowboy-achtige clubs, die snel geld wilden verdienen aan schaliegas." Volgens Peters is het daarom daar snel misgegaan met aardbevingen en vervuiling van het grondwater. "Je zult de grote bedrijven hier niet zo snel betrappen op onveilig en onverantwoord boren. We boren al jaren naar gas in Nederland."

'Schaliegas verbieden'
Het CDA in de provinciale staten van Brabant wil in ieder geval het boren naar schaliegas verbieden via de provinciale milieuverordening. De partij komt met een motie in de statenvergadering van 20 september. Volgens fractievoorzitter Conny Kerkhof past het boren naar schaliegas niet in het Brabantse beleid voor duurzame energie.

Maar Kerkhof geeft meteen toe dat een provinciale milieuverordening 'overruled' kan worden door het Rijk. "Het Rijk is de baas van de ondergrond, maar wij vinden dit een belangrijk signaal. Dit is oude energiepolitiek." De motie krijgt in ieder geval de steun van de Brabantse PvdA, die ook een verbod wil. "Maar dit is wel symboolpolitiek," zegt fractievoorzitter Henk Leenders.

De houding van de PvdA jegens schaliegas is opvallend omdat de landelijke PvdA nog twijfelt en een hoorzitting wil. "Maar wij hebben andere belangen, namelijk de Brabantse burgers," zegt Leenders. De VVD, de grootste partij, is tegen de motie. "Heel voorbarig," zegt fractievoorzitter Geeraerdts
Meer over dit onderwerp:
gas schaliegas rene peters tno proefboringen