Video

Brandpunt Reporter: 'Atoombommen Volkel paar keer per jaar heen en weer gevlogen'

27 augustus 2013 om 15:07
nl
Nederland en Amerika hebben ruzie vanwege een conflict over de Amerikaanse atoombommen op de vliegbasis Volkel. Deze zouden waarschijnlijk een paar keer per jaar heen en weer worden gevlogen. Dat zegt een Deense atoomwapenexpert in tv-programma Brandpunt Reporter. "Ik weet niet precies hoe vaak dat van en naar Volkel gebeurt, maar waarschijnlijk wel een paar keer per jaar".
Geschreven door

Uit gegevens van vliegtuigspotters blijkt volgens Brandpunt Reporter dat er alleen al in juli van dit jaar drie keer een Amerikaanse C17 op Volkel is geland van de 62ste Airlift Wing, het onderdeel van de luchtmacht van de Verenigde Staten dat gespecialiseerd is in nucleaire transporten.
De Spottersgroep Volkel houdt op hun website bij welke vliegbewegingen er volgens hen per dag plaatsvinden. Uit deze gegevens blijkt dat de C17, het vliegtuig dat de Amerikanen gebruiken voor het vervoeren van atoomwapens, alleen al in juli driemaal in Volkel landde.
Gevolgen mogelijk ongelukHet onderzoeksprogramma baseert zich op basis van onder meer vertrouwelijke ambtsberichten van de Amerikaanse ambassade in Den Haag.  Uit de telexberichten van de ambassade blijkt dat Nederland afspraken wil maken voor het geval zo'n Amerikaans vrachttoestel neerstort dat de bommen van Volkel vervoert naar de VS of andere nucleaire bases in Europa.
Nederland, zo blijkt, wil afspraken maken over de schoonmaak van de plaats van het ongeluk. De Amerikaanse regering weigert hierover te praten uit vrees voor de financiële gevolgen.
Overvliegrechten intrekkenDe kwestie is zo hoog opgelopen dat Nederland heeft gedreigd om de overvliegrechten van de Amerikaanse luchtmacht in te trekken.
Oud-premier Ruud Lubbers erkende onlangs nog dat er 22 atoombommen op vliegbasis Volkel liggen opgeslagen. Het duurde tientallen jaren voordat er een formele bevestiging kwam van de kernwapens in Volkel.
De uitzending van Brandpunt KRO is op 12 september te zien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.