Video

Rechter laat tonen bewakingsbeelden zwaar wegen in Eindhovense ‘kopschopperszaak’

27 augustus 2013 om 18:18
nl
Het tonen op tv van de bewakingsbeelden van de geruchtmakende mishandeling op de Vestdijk in Eindhoven was voor de rechtbank in Den Bosch een brug te ver.
Geschreven door

De rechter paste daarom een strafvermindering van twee maanden toe en sprak lagere straffen uit tegen de verdachten dan door justitie waren geëist.  
Ingrijpend middelJustitie kreeg in de zogenoemde kopschopperszaak een tik op de vingers. Bij het opsporen is te snel gegrepen naar het ingrijpende middel van het uitzenden van de bewakingsbeelden in Bureau Brabant, vond de rechter. Het was te voorzien dat de het tonen van de beelden op internet zouden worden overgenomen en herhaald.
Tijdens de uitspraak zei de rechter dat de verdachten (Brent L. Tom K., Brett S. en Stefano B.) waren bedreigd en zelfs achtervolgd tot in huis. De rechter vond dat een stevige inbreuk op de privacy van de jonge verdachten. Om de veiligheid van Brett S.  te waarborgen is hij zelfs overgeplaatst naar een andere gevangenis.
Tik op de vingersJustitie ging in de fout met de besluit om de beelden uit te zenden. Een niet bevoegde  persoon heeft volgens de rechter de beslissing genomen. Justitie heeft dat ook toegegeven. Volgens justitie heeft dat het besluit niet beïnvloed, de beelden zouden sowieso zijn uitgezonden.
Peter van de Laar, advocaat van de verdachte Tom K., is blij met de strafvermindering. "Ik vind de strafvermindering van twee maanden fors, dat is nog niet eerder gebeurd. Er is een lijn getrokken. Hoe ernstig de zaak ook is, je moet je aan de regels houden", zegt Van de Laar die de uitspraak een tik op de vingers van het Openbaar Ministerie vindt. Justitie liet al weten in hoger beroep te gaan.
Het is de tweede keer in korte tijd dat het Openbaar Ministerie een waarschuwing krijgt omdat beelden zijn uitgezonden. In juni kregen vijf jongeren strafvermindering nadat beelden van uitgaansgeweld in Oosterhout op tv werden getoond.
Alles over de kopschopperszaak is terug te lezen op onze themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.