Video

Hoogleraar Ira Helsloot: 'Angst voor nucleaire ramp Volkel reëel'

27 augustus 2013 om 18:48
nl
De angst van de Nederlandse regering voor een ramp met Amerikaanse kernwapens op Volkel is reëel, ook al is de kans hierop klein. Dat zegt hoogleraar Ira Helsloot van de Radboud Universiteit tegen Omroep Brabant.
Geschreven door

Dat de Nederlandse regering zich druk maakt over een mogelijke ramp in Volkel met Amerikaanse kernwapens, blijkt uit onderzoek van Brandpunt Reporter. Alleen al in juli dit jaar zou er door de Amerikanen al driemaal met een kernwapen van en naar Volkel zijn gevlogen.
Viermaal ramp met kernwapenVolgens Helsloot houdt dit automatisch een risico in voor de inwoners van onze provincie. Helsloot: "Sinds 1945 is er viermaal een ongeluk geweest met een kernwapen in een vliegtuig. Tweemaal ging het mis in de Verenigde Staten, eenmaal in Spanje én een keer in Groenland. Dit kan dus ook bij Volkel gebeuren, ook al is de kans hierop gelukkig heel klein."
Vorig jaar was Helsloot betrokken bij een rampoefening in Volkel, waaraan ook de Nederlandse én de Amerikaanse defensie meededen. Helsoot: "Over de conclusies na afloop van die oefening kan ik niet al te veel zeggen, omdat ik heb getekend voor geheimhouding van die resultaten. Maar er is in elk geval wel een klein team van Amerikanen achtergebleven in Volkel, mede om ons te assisteren bij een eventuele nucleaire ramp."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.