'Kopschoppers hadden zich de volgende ochtend kunnen melden, dan waren de beelden nooit verspreid'

28 augustus 2013 om 10:25 • Aangepast 22 november 2020 om 03:29
nl
De rechter heeft de beelden van de geruchtmakende mishandeling op de Vestdijk in Eindhoven woensdag zwaar laten wegen. Hij sprak lagere straffen uit dan door justitie waren geëist. Velen reageerden verbaasd en sommigen vinden zelfs dat de rechtspraak moet worden aangepast.
Profielfoto van
Geschreven door

De rechter vindt dat justitie te snel uitweek naar de beelden. Dit resulteerde volgens hem in inbreuk op de privacy van de verdachten. Het gevolg was dat sommige verdachten zelfs tot in huis werden achtervolgd. Daarom paste de rechter een strafvermindering toe. Het OM trekt zich hier niets van aan en gaat in beroep.
Het 22-jarige slachtoffer is hoe dan ook erg teleurgesteld in de lagere straffen. Via zijn advocaat zei hij dat hij begrip had voor het privacy-argument, maar liet ook weten dat het filmpje voor hem eveneens veel gevolgen heeft gehad.
Uitspraak 'belachelijk'Velen reageren verontwaardigd op de 'lage straffen'. Zelfs een Brabantse politiewoordvoeder nam op Twitter geen blad voor de mond. Hij verwijderde zijn berichten, maar Omroep Brabant bezit zijn tweets nog. De woordvoerder noemde de uitspraak 'belachelijk'. "Zonder de beelden waren de kopschoppers vermoedelijk nooit gevonden."
VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff uit Breda vindt dat de beelden geen aanleiding tot strafvermindering moeten zijn. "Als je niet wilt dat je zo op internet komt, moet je zoiets niet doen", vond hij al nadat de beelden werden uitgezonden. Donderdag merkte hij in het ochtendprogramma van Omroep Brabant Radio op dat de daders zich ook de volgende ochtend meteen hadden kunnen melden. "Dan waren de beelden nooit uitgezonden."

Wachten op privacy instellingen...

Strafrecht aanpassenOp sociale media heerst vooral onbegrip voor het besluit van de rechter. De zaak tegen de kopschoppers had volgens sommigen juist als voorbeeld moeten dienen, vindt ook Landelijk verkeersofficier van justitie Koos Spee:

Wachten op privacy instellingen...

Misdaadjournalist Peter R. de Vries gaat zelfs een stap verder. Hij vindt dat het argument van de rechter achterhaald is. De Vries vindt mede steun bij WNL-presentator Joost Eerdmans, die 'een totale renovatie van het strafrecht' op zijn plaats vindt. Een aantal Brabanders is het hier mee eens, schrijven zij op de Facebookpagina van Omroep Brabant.

Wachten op privacy instellingen...

Alles over de kopschopperszaak is terug te lezen op onze themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.