Justitie terughoudender met tonen beelden na mishandeling Eindhoven

28 augustus 2013 om 01:47
nl
Justitie gaat in de toekomst terughoudender om met het tonen van beelden van mishandelingen. Ook betrekt ze de burgemeester bij de beslissing om de beelden uit te zenden, zei hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen woensdagavond in het actualiteitenprogramma Knevel en Van den Brink.
Geschreven door

Het tonen van de bewakingsbeelden van de geruchtmakende mishandeling op de Vestdijk in Eindhoven was voor de rechtbank in Den Bosch woensdag een brug te ver. De rechter paste strafvermindering toe, omdat justitie volgens hem te snel uitweek naar de beelden. Het Openbaar Ministerie werd daarvoor dan ook op de vingers getikt.
Door de beelden ontstond een heksenjacht. Sommige verdachten werden tot in huis achtervolgd. Justitie zegt om dit in het vervolg te voorkomen, nu eerder te overleggen met de burgemeester. Die beslist over de openbare orde en zou beter kunnen inschatten wat de gevolgen zijn.
Schopbeelden mogelijk weglatenDesondanks toont justitie ook bij een volgende mishandeling de beelden als dat nodig is, benadrukte Nieuwenhuizen. Wel zouden bepaalde beelden, bijvoorbeeld van een trappartij, volgens hem kunnen worden weggelaten. Op die manier zou er minder ophef moeten ontstaan.
"We hebben geleerd dat het uit de hand kan lopen via social media, dus we gaan nog zwaarder wegen of we getrapt beelden kunnen laten zien. Maar we willen de kracht van dit opsporingsmiddel niet weggooien.", aldus Nieuwenhuizen. "Wij proberen in de toekomst wat slimmer om te gaan met de beelden."
'Straf te laag'In Knevel en Van den Brink zei de hoofdofficier van justitie verder dat hij de celstraf van zes maanden voor 'kopschopper' Brent L. laag vindt. Hij hekelt met name de strafvermindering van twee maanden, die volgens hem 'te veel' zijn. "Als de rechter het eens is met poging tot doodslag, vind ik dat de straf met die kwalificatie te laag is."
Justitie gaat in beroep en hoopt op die manier ervoor te zorgen dat Brent L. en nog twee daders langer de cel in gaan. Ook wil Nieuwenhuizen daarmee bij een hogere rechter aankaarten dat het tonen van de beelden wat hem betreft niet meteen tot twee maanden strafvermindering moet leiden.
Lees alle artikelen over de zware mishandeling terug op onze themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.