WonenBreburg moet asbest verwijderen, huurders zijn het spuugzat: 'Wij vinden dat niet normaal'

BREDA - Huurders uit de Bredase Vestingstraat hielden vrijdagochtend een actie bij het kantoor van WonenBreburg. De bewoners waren boos op de woningcoöperatie omdat het asbest in de straat niet wordt aangepakt. Ze wilden precies weten wanneer nu eindelijk het beloofde groot onderhoud aan de huizen in hun straat begint. WonenBreburg is met de bewoners gaan kijken in de huizen en heeft nu toegezegd dat alle huizen voor de winter van 2014 helemaal zijn gerenoveerd.
De advocaat van de bewoners eist daarnaast dat de acute gebreken binnen de wettelijke termijn van zes weken verholpen zijn. Als dat niet gebeurt, gaat hij een huurverlaging eisen. Directeur Ton Streppel heeft toegezegd afspraken te maken met de bewoners over het aanpakken van die acute problemen.

Vanmorgen kwamen de bewoners gewapend met een lijst met vijftien vragen en spandoeken naar het kantoor van WonenBreburg in Breda. Die liet donderdag weten dat ze de actievoerders willen ontvangen voor een gesprek met de directeur. De bewoners wilden een heldere communicatie en duidelijkheid over de renovatie in de wijk.

Bewoners ziek
Volgens de huurders moesten ze extra gaan betalen straks voor dubbel glas en verwarming. "Negentig euro daar eten wij een week van", zegt Vera Hereijgers namens de boze buurt. "Wij willen gewoon dat ze naar ons luisteren en antwoorden geven op al onze vragen."

De situatie in de straat is volgens de bewoners zo ernstig dat er mensen ziek van worden. "Er is niemand in de straat die geen puffer heeft", zegt Vera kwaad. "Het is zo vochtig dat we vreselijke last hebben van schimmel. Een week op vakantie en de schimmel staat stijf in de badkamer. Er is ook nog een muizenplaag. Wij vinden dat niet normaal."

Na het gesprek met de directeur op vrijdagochtend zijn de bewoners gerustgesteld. Ze zijn tevreden met de afspraken die er nu liggen.