Tim Lips na dressuur in top tien bij EK eventing

MALMö - Tim Lips uit is het Europees kampioenschap eventing in Malmö uitstekend begonnen. De allroundruiter uit Made behoort met zijn 16-jarige schimmelruin Keyflow na de dressuur tot de top tien. De jury waardeerde zijn proef vrijdag met een score van 72,67 procent. Dat is omgerekend 41 strafpunten en de voorlopige achtste plaats.
De Duitser Michael Jung (Halunke) leidt met 28,6 strafpunten, vóór de Engelsman William Fox-Pitt (Chili Morning, 36,6) en de Zweed Ludwig Svennerstal (Shamwari, 37,6). In het landenklassement is Nederland, met verder nog Andrew Heffernan (Millthyme Corolla, 50,4), Elaine Pen (Vira, 53,6) en Althea Bleekman (Ziomf, 53,2), zevende met 144,6 (beste drie combinaties tellen).
   
Goede kansen Duitsland
De Duitse equipe maakt vooralsnog de meeste aanspraak op het goud. Zweden en Groot-Brittannië zijn de naaste concurrenten. Met de cross nog op het programma, waar de echte verschillen doorgaans worden gemaakt, en de afsluitende klassieke springrubriek kan Oranje nog veel progressie boeken.
   
Winst was er eigenlijk ook al op de eerste dagen van het EK. Die was in belangrijke mate te danken aan Wim Ernes, de bondscoach van de Nederlandse dressuurequipe. Hij heeft zich de afgelopen tijd nadrukkelijk bemoeid met de eventingruiters. Dat resulteerde in Malmö meteen in verbeteringen van een aantal persoonlijke records.
   
'Echt kicken'
Lips was nooit eerder zo goed voor de dag gekomen op het eerste onderdeel. "Omdat Keyflow een volbloed is, moet je de ontspanning blijven zoeken. Daarom heb ik hem zowel vanmorgen als vanmiddag op het voorterrein gereden. Hij is aan het rumoer gewend geraakt. Ik moest na een Zweed naar binnen en het vele publiek leefde erg met de Zweedse ruiters mee. Ik wilde dat Keyflow daar niet van zou schrikken. Dat is gelukt en dan op een EK een persoonlijk record scoren, is echt kicken.''
   
De jeugdige Bleekman schoot van vreugde vol toen ze het juryrapport onder ogen kreeg, een aanscherping van haar pr met liefst acht punten. Ook Jan van Beek, die individueel meedoet aan het EK met zijn paard Rinus, had baat bij de aanwijzingen van Ernes. Hij evenaarde de score van Heffernan.