Moderner onderwijssysteem Basisschool Hank: 'Leerlingen bepalen hun eigen tijden en lessen'

HANK - Bij Basisschool de Wilgenhoek in Hank vonden ze dat het tijd werd voor een moderner onderwijssysteem. Een lessysteem met meer zelfstandigheid. Zo mogen leerlingen en ouders zelf bepalen op welke tijden ze naar school gaan en bepalen ze zelf wanneer ze aan welke vakken willen werken.
Ook zitten de kinderen niet meer in klassen, maar in de onderbouw, middenbouw of bovenbouw.

Flexibele uren
"Kinderen kunnen om acht uur, halfnegen of om negen uur op school komen", vertelt directrice Nadia Verhoeff. "Tussen negen en twaalf uur willen we alle kinderen in huis hebben. Het lijkt er op dat ze veel vrijheid hebben, maar dat is niet zo.

Kinderen moeten wel aan een aantal onderwijsuren voldoen." Dat zijn minimaal 25 uren per week en maximaal dertig. Doordat ze de uren zelf indelen, zijn sommige kinderen drie middagen vrij.

Eigen weektaken
De kinderen werken zelfstandig en dus op eigen tempo. Er zijn wel een aantal vakken die ze gezamenlijk doen. "De kinderen hebben hun eigen weektaken. Als ze om acht uur 's ochtends binnenkomen weten ze daardoor meteen met welke taken ze aan de gang moeten", vertelt Esther Biesheuvel, leerkracht van de bovenbouw.

"Ook hoeven ze niet op elkaar te wachten. Een slimme leerling kan dus sneller doorwerken en zich op eigen niveau ontwikkelen. Een leerling die meer aandacht nodig heeft, krijgt dat juist omdat we door de flexibele uren vaak met minder leerlingen zitten."

Onderwijsinspectie
De onderwijsinspectie wil zich nu nog niet uitlaten over deze nieuwe manier van onderwijs. In november komt ze een kijkje nemen en wordt gecontrolererd of basisschool de Wilgenhoek op deze manier les mag blijven geven.