Ongeneeslijk zieke Helma Verhoeven uit Cuijk start met speciale voettocht richting politiek

CUIJK - "Ik heb al 1700 kilometer getraind. Ik ben er nu wel klaar voor. Laat maar gebeuren!" Opgewekt staat Helma Verhoeven (48) uit Cuijk aan het begin van een loodzware en opmerkelijke tocht. De ongeneeslijk zieke vrouw vertrok zaterdagochtend te voet vanuit Cuijk naar Den Haag. Daar wil ze aandacht vragen voor het feit dat winkels soms mensen met hulphonden weigeren.
Bij de Martinuskerk in Cuijk staat het kerkkoor waar Helma lid van is al te wachten. Dan komen de hoofdrolspelers van de bijzondere voettocht van maarliefst 250 kilometer de hoek om. Helma, haar man en natuurlijk haar hulphond.

Meteen zet het koor een stemmig 'Halleluja' in. Helma en haar man houden elkaar stevig vast. Overvallen door de aanwezigheid van het koor, een slagwerkgroep en een flinke club belangstellenden, pinkt Helma een traantje weg.

Zegening en gelukswens
Dan volgt voor de kerk een heuse zegening voor een behouden tocht. En meteen daarna beginnen de slagwerkers te spelen. Begeleid door de muziek vertrekken Helma, man en hond richting het stadhuis. Een hele stoet mensen volgt.

Dan volgt een gelukswens door de burgemeester, die een stukje meewandelt. En dan kan de tocht echt gaan beginnen.

Perspectieven
Een tocht die voor iedereen zwaar zou zijn, maar zeker voor iemand met de lichamelijke gesteldheid van Helma. "Ik heb het Ehlers-Danlos Syndroom en het Marfan Syndroom. Dat zijn twee bindweefselaandoeningen. En ik ben zwaar hartpatiënt." En dan zijn er nog epilepsie-aanvallen.

Helma's perspectieven zijn niet best. Beter worden doet ze niet meer. Hoe lang ze nog zal leven hangt af van hoe haar ziektes zich ontwikkelen.

Helma's Wet
Maar als het aan de Cuijkse ligt, wordt ze in elk geval overleefd door een speciale wet. Een wet waarin geregeld wordt dat mensen met een hulphond nooit geweigerd mogen worden bij winkels. Dat idee wil ze bij haar aankomst in den Haag op 11 september aan de politiek voorleggen.

Op haar website verzamelt ze handtekeningen die haar idee kracht bij moeten zetten. Helma's bijnaam is Hellum, vandaar dat haar trip de Hellumstocht gedoopt is.

Nu ervoor gaan
En daarnaast wil ze geld ophalen voor de stichting BultersMekke Assistence Dogs. Die traint hulphonden. "Die van mij helpt me bij mijn dagelijkse activiteiten in huis. En hij ziet epilepsie-aanvallen aankomen. Voor mij betekent die hond alles."

Helma hoopt dat mensen onderweg meelopen en geld doneren.

En dan is 'een grote prestatie neerzetten' nog een derde doel van de tocht. Helma heeft er zin in. "Ik ben aan mijn to-do-lijstje bezig. En deze stond bovenaan. Je kunt maar een droom hebben. Volgens artsen kan ik dit volgend jaar niet meer. Dus moest ik nu ervoor gaan."