Schrijver Superlul druipt af: 'Ik span geen rechtszaak aan tegen Reinout Oerlemans vanwege plagiaat'

EINDHOVEN - De Eindhovense schrijver Henk van Straten stond wel heel raar te kijken toen hij van het nieuwe SBS6-programma Jungle Vips hoorde. De opzet komt volgens Van Straten erg overeen met het boek Superlul dat hij in 2011 schreef. Hij liet maandagochtend weten dat hij een advocaat in de hand heeft genomen. Enkele uren later bleek dat hij toch geen rechtszaak aan gaat spannen: "Het was leuk zolang het duurde."

Op zijn eigen blog vertelt Henk van Straten over de media-ophef die is ontstaan na het nieuws over het vermeende plagiaat door Eyeworks. "Ik werd net gebeld door de ex-directeur van Eyeworks. Hij zei: ‘Voordat je er vol met je advocaat ingaat, weet dan dat, toen ik er werkte in 2007, er al een format klaar lag: So you think you’re at a tribe?'"

'Nooit plannen voor rechtszaak'
Tegenover NU.nl liet Van Straten maandagochtend weten dat hij hoopt alsnog een slaatje uit het verhaal te kunnen slaan. "Als ik hier 30.000 euro uit kan halen, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen." Achteraf bleek dat de schrijver dit dus nooit van plan was. Volgens Henk van Straten was hij nooit van plan om een zaak tegen 'Arnie' aan te spannen. De advocaat die hij in 'in de arm' had genomen was Christiaan Alberding Thijm. "Iemand die ik ken uit het boekenvak, en die het spelletje graag wilde meespelen."

Van Straten geeft toe dat hij graag op televisie had gepraat over een tv-format dat is geïnspireerd door een boek dat gaat over tv-formats en BN’ers. "Een Droste-effect waarvan ik pardoes begin te kwijlen en dat perfect binnen ‘het kunstwerk’ Superlul past."

Volgens de schrijver sluit de ophef naadloos aan op hetgeen waar Superlul over gaat. "Ik ben vanochtend gebeld door DWDD, P&W, NCRV en BNN. Uiteraard geilden ze allemaal op het idee van een confrontatie tussen mij en Oerlemans. En nu, na deze tegenvaller, druipen ze allemaal af. Dat is tv. Daarover gáát Superlul."

'Lijkt erg op elkaar'
In de satirische roman Superlul schrijft Van Straten over een groep BN'ers, waaronder Gordon, Ron Brandsteder en Jody Bernal, die meedoen aan de fictieve realityshow Celebrity Jungle Bungle die wordt gemaakt door John de Mol. In de jungle nemen de BN'ers het tegen elkaar op.

De opzet van Jungle Vips, werktitel Welkom bij de Kamara's, komt erg overheen met het fictieve Celebrity Jungle Bungle. Ook hier zijn er BN'ers die naar die jungle toe gaan. Onder meer Dick Jol, Irene van der Laar, model Sylvia Geersen en Christina Curry waren te gast. De vader van Christina, Adam Curry, liet in zijn eigen podcast No Agenda weten dat het hele programma in scène is gezet.    

Op zijn eigen website legt Van Straten de verbanden tussen de show van Reinout Oerlemans uit. Zo schrijft Eyeworks over zijn show: "Het dorp is een filmset en de deelnemers worden achter de schermen uitgelachen terwijl zij dingen doen die helemaal niet een eeuwenoude traditie zijn, maar bedacht door Eyeworks om de BN’ers voor gek te zetten." En dat komt erg overeen met het verhaal van Superlul.

'Niet boos of zo hoor'
Van Straten zegt 'heus niet boos' te zijn op Eyeworks dat niet bereikbaar was voor commentaar. "Ik ben niet boos of zo hoor. Sommige mensen denken dat. Integendeel. Ik vind het wel juist wel mooi dat mijn ‘kunstwerk’ nog steeds, als het ware, aan het uitdijen is, en dat het de realiteit opslokt. Hoe dan ook is dit weer een behoorlijk vreemde passage in het verhaal van Henk van Straten Superlul."

De Eindhovenaar beschrijft het op toepasselijke wijze: "A case of life imitating art. Ik schreef dat boek, en vooral het einde ervan met de intentie de werkelijkheid uit te vergroten tot bizarre proporties. Ik laat de BN’ers en producenten dingen doen die zó walgelijk zijn dat het grappig wordt. Hoe mooi leuk verschrikkelijk ironisch bizar is het dat Oerlemans mijn boek las en dacht: mijn god, dit is een gouden idee! En misschien dacht hij ook wel: no way dat John de Mol hiermee aan de haal gaat..."

Eyeworks: 'Ons idee ouder'
De directeur van Eyeworks Nederland, Sander Emmering, heeft aan NU.nl laten weten dat hij Van Straten heeft gesproken en dat 'allle kou uit de lucht is'. Volgens Emmering is het idee van Eyeworks origineel. "Ons idee is ouder en we hadden ook geen kennis van het plan van Van Straten voor zijn boek Superlul."
Deel dit artikel: