Gehuchten in Brabant, van Uppel tot Egypte, van Witte Dellen tot Klutsdorp

EINDHOVEN - Ze hebben prachtige namen als Uppel, Witte Dellen, 't Oventje, Klutsdorp, Egypte en Kladde. Brabantse gehuchten en buurtschappen. Ze zijn er nog in grote getale. En hebben vaak een heel eigen identiteit en sfeer.
De afgelopen weken bracht Onder Ons een aantal van die gehuchten in beeld. Vandaag het laatste deel over het gehucht Uppel.

Uppel
Uppel (vroeger ook wel Gantelwijk genoemd) is een dorpje in de gemeente Woudrichem. Uppel is bekend vanwege de watertoren, die een herkenningspunt vormt voor het verkeer dat voorbijraast over de A27. Bovendien staan in het polderlandschap net buiten het dorp karakteristieke molens als de Uitwijkse Molen, de Zandwijkse Molen en de Ouden Doorse Molen. Ten noorden van Uppel bevindt zich het Fort aan de Uppelse Dijk, een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en tegenwoordig een natuurgebied.


Effen
Effen is een echt Brabants gehucht ondanks het feit dat het gehucht al een tijdje geleden is opgeslokt door de gemeente Breda weet het plaatsje wel een eigen karakter te bewaren. Voor zo een klein dorpje heeft Effenook  een behoorlijk grote kerk.

Abcoven
Onder de rook van Goirle ligt Abcoven. Eén van de buurtschappen die Brabant nog rijk is. De bijzondere sfeer en de eigen identiteit maken het voor inwoners nog altijd de moeite waard om er te blijven wonen.

De Heen
Enigszins verscholen ligt in West-Brabant het gehucht De Heen, gemeente Steenbergen. Een prachtige omgeving met veel water in de buurt. In het verleden ook ontdekt door tv- en filmmakers. In de jaren zeventig werd in De Heen en bij Beneden- en Bovensas een groot deel van de succesvolle tv-serie Merijntje Gijzen opgenomen.


Heesbeen
De vestingstad Heusden is landelijk bekend. Dat geldt niet voor het naastgelegen gehucht Heesbeen, dat wel tot dezelfde gemeente behoort. Toch heeft Heesbeen onder de ruim 180 inwoners een enkele inwoner , die als singer-songwriter ook wel enige landelijke bekendheid geniet. Jeroen Kant woont in een heel bekend pand in Heesbeen. Verder komen in deze aflevering ook andere inwoners van Heesbeen aan't woord.


Bokt
Bokt heeft een bijzondere sfeer. Bewoners laten elkaar leven zoals ze willen. En ze hebben ook een Bekende Brabander onder hen: de kunstschilder Cornelis LeMair hoopt tot aan zijn dood in Bokt te kunnen wonen. Cultuurhistoricus Bauke Hüsken roemt de rust in het gehucht, wat bijzonder is zo vlak bij Eindhoven. Maar Hüsken vreest dat het einde van de rust in zicht is. "De Noord Oostcorridor, de weg van de A50 bij Son naar Helmond, komt vlak langs Bokt te liggen. Waar precies is nog onduidelijk, maar Bokt zal dat zeker gaan merken."