Documentaire over hoe een Eindhovenaar het eiland Tuvalu op de FIFA-ranglijst probeert te krijgen

EINDHOVEN - Eindhovenaar Paul Driessen heeft een missie: Tuvalu lid maken van de wereldvoetbalorganisatie FIFA. Woensdag werd bekend dat er zelfs een documentaire is gemaakt over zijn droom. Het is ook wel een heel bijzonder verhaal.
Driessen is al vier jaar bezig om een van de kleinste landen van de wereld toe te laten treden tot de wereldvoetbalbond FIFA. Dan kan het minilandje in het midden van de Grote Oceaan deelnemen aan internationale voetbaltoernooien of in ieder geval aan de kwalificatie.

Kansloze missie
In de documentaire noemen mensen de droom van de Eindhovenaar 'een kansloze missie'. Maar de mensen in Tuvalu zijn blij met Paul Driessen en onthalen hem bijna als de verlosser. ''Het is bijna niet te geloven. Dat iemand zoiets doet om ons te helpen'', vertelt een inwoner van Tuvalu.

Documentairemaker Jeroen van den Kroonenberg volgde Driessen in februari en maart voor zijn documentaire 'Missie Tuvalu'. De omstandigheden om te voetballen zijn er niet best. Op het eiland wordt getraind op de enige landingsbaan en de lijnen op de grasmat van het hoofdveld worden weggebrand door de hete zon.


Foppe de Haan werd bondscoach
In de zomer van 2011 wist Driessen Foppe de Haan te strikken als bondscoach van de nationale voetbalploeg. Het leverde veel publiciteit en een tijdelijk hoogtepunt op tijdens de South Pacific Games. Daarna ebde het nieuws weg en leek het avontuur een stille dood te sterven. Maar Paul Driessen houdt vol. Om hun niveau te verbeteren zijn de spelers van Tuvalu sinds 16 augustus drie maanden lang in Nederland om te trainen.


Geïsoleerd
Tuvalu is een van de kleinste en meest geïsoleerde landen ter wereld. Het ligt op ruim 15.000 kilometer van Nederland en is alleen met een klein vliegtuig te bereiken vanuit Fiji.