Buurtschap Reisvenne Oranje met 'Prince de Lignac' grote winnaar van het Corso van Valkenswaard

VALKENSWAARD - Buurtschap Reisvenne Oranje is de grote winnaar geworden van het 60e Corso van Valkenswaard. Hun creatie van Prince de Lignac kreeg 461 punten van de jury. Dat was één punt meer dan de nummer 2 ‘London Sydney Marathon 1968 van het buurtschap Hazelstraat. De derde prijs ging naar buurtschap Dommeldal met ‘Van binnen bijzonder’.
De Eindhoven Dagblad publieksprijs ging naar buurtschap Stadsebergen met hun wagen 'Galileo'. Onze fotografe Karin Kamp heeft een reportage gemaakt van het Corso van Valkenswaard. De foto's kun je hier bekijken.

Unesco Werelderfgoedlijst voor immaterieel cultureel erfgoed
Het Corso van Valkenswaard werd zondag voor de 60e keer gehouden. Vlak voor de start werd bekend dat het evenement een plekje heeft gekregen op de Unesco Werelderfgoedlijst voor immaterieel cultureel erfgoed. Aan het begin van het corso gaf voorzitter Chantal Vermeulen aan bijzonder trots te zijn op de erkenning van het evenement door Unesco. "Het is echt een erkenning van onze traditie", zo gaf ze aan. Een erkenning die het Bloemencorso in Zundert eerder ook kreeg. Net als de Boxmeerse Vaart en de Brabantsedag in Heeze. In totaal staan er nu dus vier Brabantse tradities op deze Werelderfgoedlijst van Unesco.  

Behalve de erkenning door Unesco werd zondag ook bekend dat het bloemencorso voortaan als Corso Valkenswaard door het leven gaat en dus niet langer als Bloemencorso Valkenswaard. Met de naamsverandering werd ook een nieuw logo gepresenteerd.

'De kracht van Brabant'
Met veertien deelnemende buurtschappen behoort het Valkenswaards dahliacorso tot de grootste van Nederland. Commissaris van de Koning Wim van de Donk noemde het corso bij de start dan ook een voorbeeld van 'de kracht van Brabant'. Zo'n 30.000 mensen zijn het zonder meer met hem eens.

Zij vergaapten zich zondag aan de bijzondere creaties van de deelnemende buurtschappen. Dit overigens met best aardig weer, want de sombere voorspellingen qua weer kwamen voor de wagenbouwers en het publiek in Valkenswaard gelukkig niet uit. 

Jubileum
Omroep Brabant zond het corso dat zijn 60-jarig jubileum vierde op televisie uit. Speciaal voor het jubileumjaar had de organisatie de bouwers gevraagd terug te blikken op het verleden. Met als thema 'Made in Holland: Nederlanders in den vergetelheid'. Oftewel Nederlanders die een onuitwisbare herinnering hebben achtergelaten. Van Nobelprijswinnaars tot sporters.

Voorbeelden van deze Nederlanders die een plekje op de verschillende wagens hadden gekregen, waren onder meer: schilder Willem de Kooning, architect Piet Blom, bekend van onder meer de kubuswoningen, Hub van Doorne van DAF, Bram van Leeuwen alias Prince de Lignac, Bosschenaar Peter Reijnders, fotograaf, cineast en uitvinder, maar vooral bekend van het Sprookjesbos in de Efteling en schrijver, journalist en interviewer Ischa Meijer.