Video

Duizenden veteranen en oud-luchtmachters vieren eeuwfeest op vliegbasis Gilze-Rijen

4 september 2013 om 18:14
nl
Een invasie. Daar lijkt het wel op. Vliegbasis Gilze-Rijen wordt donderdag overspoeld met veteranen en oud-medewerkers van de luchtmacht. Ze vieren dat het 100 jaar geleden is dat ons leger voor het eerst vliegtuigen inzette.
Geschreven door

De donderdagochtend stond in het teken van herdenken en veel ceremonieel. Meer dan 40 'jonge' veteranen kregen een medaille (het draaginsigne) van de hoogste baas van de luchtmacht, generaal Sander Schnitger. De plechtigheden werden bijgewoond door 1600 veteranen, meer dan waarop gerekend was.
CrematieDe oudste militair die het feest bijwoonde is 100 jaar. Het is Eef Smitshuysen uit Maastricht. Hij begon zijn carrière begin jaren '30.
Ook was er een groepje luchtmachters dat diende in Nederlands-Indie eind jaren '40 of de Korea-oorlog (1950-1953). Het is een groep die steeds kleiner wordt of zoals een van de veteranen het zei: 'maandelijks is er wel ergens een crematie van een kameraad'. 
Ook al kan lang niet iedereen er nog bij zijn, donderdag overheerst toch vooral de feeststemming. Bij de 1600 veteranen sloten zich in de loop van de dag ongeveer 6000 luchtmachters aan die de afgelopen tientallen jaren werkzaam waren voor de luchtmacht, anno 2013 een van de grootste werkgevers van Brabant. Alle feestelijkheden worden afgesloten met een barbeque.  
HelikoptersDe meeste feestgangers zijn te vinden in de grote hangars die normaal in gebruik zijn bij de Chinook-transporthelikopters. De enorme loodsen zijn gekoeld. Veteranen op leeftijd hadden dat al snel in de gaten en bleven daarom massaal binnen.
Slechts een enkeling maakte een wandeling langs de oude vliegtuigen zoals de Catalina en een namaak-Spitfire. Er staat ook een Chinook. Op een podium zijn er optredens.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.