Recordtijd voor Inge de Bruijn (40) tijdens comeback op EK masters in Eindhoven

EINDHOVEN - Voor het eerst in zes jaar zwom Inge de Bruijn vrijdagmiddag weer een officiële wedstrijd. En hoe! Op het EK Masters in Eindhoven verpulverde ze de concurrentie op de 50 meter vrij. Ze finishte in 26,64 seconden en dat is 'maar' 2,5 seconden langzamer dan haar toptijd uit 2000.

Het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion zat vol enthousiastelingen, die Inge de Bruijn nog één keer in actie wilden zien. "Leuk om in zo'n entourage weer te mogen starten." De viervoudig olympisch kampioene woonde tijdens haar zwemcarrière lange tijd in Eindhoven en keerde vrijdag dus terug.

Europees Mastersrecord
Naast de Europese titel in de categorie 40-44 jaar betekent de tijd ook een Europees mastersrecord: "Ik ben wel heel blij dat ik zo'n tijd heb neergezet", zei een blije Inge de Bruijn na afloop. Ook ook in de lagere leeftijdscategorieën was vrijdag niemand sneller. "Ik had het idee dat ik de kracht en de souplesse een beetje kwijt was, maar het ging best redelijk."

Het EK Masters 2013, waar zo'n 5000 zwemmers van 25 tot 95 jaar aan meedoen, is te volgen via een livestream.

Verbaasd over aandacht en toptijd
Inge de Bruijn mag dan al jaren gestopt zijn, populair is ze duidelijk nog steeds. Iedereen wilde op de foto met de vedette. Zelf was ze nogal verbaasd over al die aandacht. "Ik ben net terug van vakantie, dus ik heb me niet optimaal kunnen voorbereiden."

De comeback beviel zo goed, dat Inge de Bruijn volgend jaar waarschijnlijk weer meedoet aan het EK Masters. "Als ik dit elk jaar zou moeten doen, vind ik dat geen straf."

Wereldrecord uit 2000
De inmiddels 40-jarige Inge de Bruijn was acht jaar lang houder van het wereldrecord op de 50 meter vrij (24,13), dat ze zwom tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney.

In 2007 kondigde ze haar afscheid aan en daarna verlegde ze haar aandacht naar tv-programma's. Ze deed mee aan Dancing with the Stars en Let's Dance en is ook een van de gasten in het nieuwe tv-programma van Frans Bauer.

Legendarische races
Geniet hieronder van een paar legendarische races van een van de beste zwemsters die Nederland ooit gehad heeft.

Finale 50 vrij, Olympische Spelen in Sydney (2000)


Finale 50 vrij, Olympische Spelen in Athene (2004)


Wereldrecord 50 vrij, kwalificatiewedstrijd voor Olympische Spelen (2000)

Deel dit artikel: