'Wij hadden het moeten worden', teleurstelling over mislopen Culturele Hoofdstad van Europa 2018

EINDHOVEN - Eindhoven zal in 2018 geen Culturele Hoofdstad van Europa zijn. Dat maakte de jury vrijdag bekend in Amsterdam. De titel ging naar Leeuwarden. Ook Maastricht dat in de race was, greep naast de officiƫle nominatie van de jury.
Een 13-koppige jury, bestaande uit vertegenwoordigers uit het Europese en Nederlandse culturele veld, vergaderde 2 dagen over de presentaties van de kandidaatsteden. Ook legde ze bezoeken af aan de genomineerden.

Volgens juryvoorzitter Manfred Gaulhofer waren de juryleden het unaniem eens over de keuze voor Leeuwarden, al was het een moeilijke beslissing. "Alle drie steden waren erg overtuigend."'We hadden het moeten worden'
"Dit is teleurstelling. Dit zal ik moeten verwerken", zei Burgemeester van Gijzel meteen na de bekendmaking tegen Omroep Brabant. "We hadden het moeten worden. Niet gebeurd."

"Ik snap dat we even verdrietig zijn", zei Commissaris van de Koning Wim van de Donk, "Maar vanavond maken we toch een feestje en morgen gaan we gewoon weer door."

'Ik dacht nog, dat zijn wij!'
"De juryvoorzitter zei 'de meest innovatieve' en ik dacht nog, dat zijn wij", zei artistiek directeur van Eindhoven Culturele Hoofdstad Martijn Sanders. "Maar misschien dachten de anderen dat ook."

Sanders is het er nog niet mee eens. "Het is niet eens dat we het doel gemist hebben, als het aan mij ligt ging de bal gewoon over de doellijn, maar de scheidsrechter besliste anders."

'We hebben zoveel te bieden'
Burgemeester Rombouts was teleurgesteld, maar zag ook de winst. "Door dit traject zijn er allianties gesmeed die er anders niet zouden zijn geweest. Daar kunnen we de komende tijd nog de vruchten van plukken."

Toch had de burgemeester het liever anders gezien. "Jammer voor Eindhoven, jammer voor Brabant, jammer voor Nederland, omdat we in Brabant zoveel te bieden hebben."

Toch door met ambities
De provincie en de vijf grote Brabantse steden willen ondanks het verlies door met de ambities. "Ook nu we geen Culturele Hoofdstad worden, zoeken we andere wegen om onze ambities waar te maken, samen met de gemeenten in Brabant'', zei commissaris van de koning Wim van de Donk."Ondanks de teleurstelling van dit moment, vind ik dat we met onze plannen nog steeds goud in handen hebben", zei burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven. "Dat stopt nu niet, dit plan vraagt wat mij betreft om een realisatie in welke vorm of op welk moment dan ook.'

'Nadenken over alternatieven'
Ook burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch en de cultuurwethouders van Eindhoven en Tilburg lieten zich op vergelijkbare wijze uit. "We willen nadenken over de alternatieven waarmee we de losgekomen energie voor Brabant vasthouden", zei de Eindhovense wethouder Mary-Ann Schreurs.

De provincie en de vijf grote steden hadden voor de kandidatuur van Eindhoven al 100 miljoen euro gereserveerd.