Video

'Over tien jaar geen dorpskroeg meer in Brabant'

7 september 2013 om 21:54
nl
Over tien jaar zijn er geen dorpscafés meer in Brabant. De horecabranche in Zuid-Oost Brabant luidt de noodklok. Cafés kunnen hun hoofd niet meer boven water houden door wegblijvende klanten, concurrentie van voetbalkantines en regelgeving. Volgens het CBS hebben cafe's de afgelopen lente tien procent minder biertjes verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar.
Geschreven door

Toch zijn er ondernemers die in moeilijke tijden het roer drastisch omgooien en wel winst maken. Sinds vijf maanden proberen Ad en Toos Kleiren uit Alphen het goedkoopste cafe-restaurant van Brabant te runnen. Met stuntprijzen houden ze hun hoofd boven water. Een biertje kost 1,50 euro, koffie kost een euro en een driegangenmenu kost 12,50.
Hard werkenAd Kleiren: "Er blijft niet veel anders over dan te concurreren met een vriendelijk gezicht, dat doet mijn vrouw. En op de prijs, dat doe ik." Ad en Toos hadden jarenlang een huurder voor hun café. Maar de huurders konden het financieel niet bolwerken. Daarom besloot het echtpaar het café zelf te runnen. Door de scherpe prijzen maakt café-restaurant 'Welkom' voor het eerst sinds jaren weer winst.
Maar het is wel kei en keihard werken. Ad Kleiren: "Omdat we dus zelf met z'n tweeën pakwek 100 tot 120 uur per week werken heb je al een stuk salaris bespaard."
SupermarktAd en Toos hebben personeel in dienst maar proberen zelf zo veel mogelijk te doen. Bier en fris kopen ze bij de supermarkt als dat goedkoper is en het eten maken ze zoveel mogelijk zelf. De klanten kunnen dat wel waarderen.
Einde oefeningDit succesverhaal is bijzonder. De meeste cafés hebben het zwaar. Oorzaak daarvoor zijn de verhoging van belastingen, consumenten die de hand op de knip houden en sportkantines die sinds kort langer open mogen blijven. Volgens Kees Goossens, voorzitter van brancheorganisatie 'Koninlijke Horeca Nederland' in Zuid-Oostbrabant is dit oneerlijke concurrentie.
"Ze zijn bezig met verruiming te geven aan sportkantines zodat de gemeente minder subsidie hoeft te geven."Die concurrentie in zware tijden heeft volgens Goossens grote gevolgen. "Over tien jaar zullen we geen dorpscafé meer hebben. Einde oefening."
HuiskamerAd Kleiren is het eens met de brancheorganisatie. Toch probeert hij met zijn lage prijzen net zo aantrekkelijk te zijn als de kantines die ook goedkope biertjes tappen. "Wij proberen de huiskamer van het dorp te zijn."
De afgelopen vijf maanden zijn voor Ad en Toos winstgevend geweest. De komende tijd blijfven ze knokken om te overleven. "Het is nou eenmaal zoals het is. er bij gaan zitten janken helpt niet. Als je het nu laat schieten dan heb je straks niets."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.