Bossche kunstenaar schrijft boek aan de hand van tweets: 'Drie maanden uit het leven van Rogier'

DEN BOSCH - Een boek schrijven op basis van tweets van een ander zonder dat diegene er iets van weet. Kunstenares Joyce Overheul uit Den Bosch deed dit om een discussie op gang te brengen over de informatie die wordt gedeeld op Twitter. Ze zocht een willekeurige jongen uit en verzamelde zijn tweets. "Ik sta er van versteld hoeveel informatie er wordt gedeeld op Twitter."
Overheul was benieuwd hoeveel ze te weten kon komen via Twitter zonder dat ze diegene kende. "Op een willekeurige maandagmiddag ben ik Twitter gaan afspeuren. Ik zocht op #tvkijken en kwam uiteindelijk terecht bij de 17-jarige Rogier. Ik kende hem helemaal niet."

Privacy
Rogier bleek echter zeer veel te twitteren en deze tweets waren niet afgeschermd. "Ik kon zien wanneer hij thuis was, waar hij was, waar hij naar keek en hoe het met zijn vriendinnetje ging. Dit was allemaal openbare informatie, ik heb niets gehackt of zo."

Dat betekent niet dat Rogier vogelvrij was voor Overheul. "Ik heb niet alles gebruikt. Zo twitterde hij een foto van zijn vmbo-diploma waardoor ik opeens zijn volledige naam wist. Deze informatie heb ik echter niet gebruikt in het boek." Joyce heeft Rogier uiteindelijk drie maanden gevolgd.


Rogier en Overheul ontmoeten elkaar
Vorige week was het dan zover voor een reportage voor Onder Ons ontmoette hoofdpersoon Rogier en schrijfster Joyce elkaar voor het eerst. Rogier is eigenlijk best trots op het feit dat er een boek over hem geschreven is. Gelukkig ziet Rogier het boek niet als privacy-schending maar als een leuke weergave van zijn leven.

Hij twittert veel en iedereen mag dat lezen en gebruiken wat hem betreft, anders moet je het niet op Twitter zetten. Joyce wil geen moreel statement maken met dit boek maar wil mensen wel bewust maken van de hoeveelheid aan (non-)informatie die wordt gedeeld op internet.

Joyce heeft Rogier, op Twitter onder de naam @irogiierrr, drie maanden gevolgd en bekent dat ze nu een beetje moet afkicken.