Contract proefboring schaliegas in Boxtel 'is adder onder het gras'

10 september 2013 om 10:27
nl
"Dit is een adder onder het gras." "Weer een verrassing. Die kan er ook nog wel bij ." Twee reacties van politici uit Boxtel op het nieuws dat de gemeente Boxtel vast blijkt te zitten aan een contract met het mijnbouwbedrijf Cuadrilla. Dat wil op bedrijventerrein De Vorst proefboringen gaan doen naar schaliegas. Volgens een maandag openbaar gemaakt contract mag er geboord worden mits er een vergunning is.
Geschreven door

Als minister Kamp een vergunning verleent om in Boxtel proefboringen te doen naar schaliegas, dan heeft Cuadrilla in ieder geval tot november 2014 een stuk grond op bedrijventerrein De Vorst waar dat zou kunnen.
Boxtel verzet zich daar nu tegen maar sloot eerder een contract met Brabant Resources, een dochter van Cuadrilla. Daarin staat dat de grond op de Vorst tot 25 november 2014 verhuurd wordt aan het bedrijf en dat er geboord mag worden als er een vergunning is.
De fractievoorzitters in de gemeenteraad hadden voor vanavond sowieso een vergadering in de agenda staan. Gisteravond, toen het contract openbaar werd, is afgesproken dat dan het contract besproken zal worden.
De gemeente Boxtel nuanceert het verhaal. Woordvoerder Bas Schel: "Er is een huurcontract. Daarin staat dat er geboord mag worden als er vergunning wordt verleend. Als minister Kamp zegt dat er naar schaliegas geboord mag worden moet Cuadrilla bij ons een nieuwe vergunning aanvragen. De enige verplichting die wij hebben is dat we die zo snel als wettelijk mogelijk is moeten behandelen".
We moeten Tweede Kamer bewerkenAnja van den Einden van de fractie PvdA/GL noemt het contract een 'adder onder het gras'.  Volgens haar wordt opnieuw bewezen dat de gemeente Boxtel zich met huid en haar aan Cuadrilla heeft uitgeleverd. "Voor ons is dit een reden te meer om de Tweede Kamer te bewerken, zodat er geen vergunning komt",  aldus Van der Einden.
Jan de Koning van de Democratische Partij Boxtel Liempde noemt het contract een verrassing. "We hebben in deze zaak al zoveel verrassingen gehad, deze kan er ook nog wel bij. We gaan het daar vanavond over hebben",  aldus De Koning.
Volgens Bas Schel is "een verrassing" betrekkelijk. "De gemeenteraadsleden hebben in 2011 de gelegenheid gehad om in vertrouwen dat contract in te zien. Wie dat toen heeft gedaan kan nu niet verrast zijn".
Hij begrijpt de raadsleden wel. "We zouden met z'n allen het liefst tegen onze inwoners willen zeggen dat er in Boxtel nooit naar schaliegas geboord wordt. Maar die zekerheid kan niemand geven. Dat maakt het voor iedereen lastig".
Absurd om burgers er niet bij te betrekkenHet contract is pas maandag openbaar gemaakt nadat de politieke partij Balans gedreigd had met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. "Dit is natuurlijk absurd als je als gemeente blijft zeggen dat je samen met de burgers op blijft trekken en zij niet alles mogen weten", aldus de politieke partij.
Bas Schel: "We hebben het contract niet eerder openbaar gemaakt omdat we met Cuadrilla onderhandelden. Openbaarmaking zou onze positie hebben kunnen schaden. Nu er geen vergunningsaanvraag meer ligt is er geen bezwaar meer tegen het openbaar maken van het contract".


Lees alles over schaliegas op onze themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.