PvdA beraadt zich nog op proefboren schaliegas: 'Niet overtuigd dat het schoon en veilig kan'

11 september 2013 om 20:26
nl
De PvdA in de Tweede Kamer heeft nog geen besluit genomen over eventuele proefboringen naar schaliegas, meldt het Parool donderdag. Het Brabants Dagblad meldde donderdag dat de partij tegen proefboringen zou zijn, maar de PvdA weerspreekt dat.
Geschreven door

Kamerlid Jan Vos wil eerst een nieuw onderzoeksrapport afwachten voordat de partij een definitief standpunt inneemt. Zonder steun van de PvdA is er geen meerderheid in de Tweede Kamer. Alleen coalitiepartij VVD ziet de boringen zitten.
'PvdA kan nog niet instemmen'Kamerlid Jan Vos zegt dat de PvdA op basis van het rapport niet zal instemmen met proefboringen. In het rapport staan de conclusies van ingenieursbureau Wittenveen+Bos. Het bureau schrijft dat de risico's 'beheersbaar' zijn.
In Brabant zou in Haaren en Boxtel naar schaliegas geboord kunnen worden. Zaterdag bezoekt een PvdA-delegatie Boxtel om zich te laten informeren over het proefboren naar schaliegas. "We zullen hen hartelijk ontvangen", vertelt PvdA/GroenLinks-raadslid Hans Maassen.
[Tweets:body:https://twitter.com/RoelSchrein/status/377413099466543105]
De Kamerleden krijgen een duidelijke boodschap mee: schaliegas moet Nederland niet willen. "Schaliegas is geen duurzame energie, het is maar voor een jaar of acht", betoogt Maassen. "En voor schaliegas moet je in de grond roeren. De kans op drinkwaterverontreiniging is groot. We moeten naar een systeem van duurzame energie, zon-, wind- en bio-energie. Daar is voldoende van aanwezig, maar daar doen we niks mee."
Besluit in oktoberHet kabinet wil in oktober een beslissing nemen. Dan heeft de commissie voor de milieu-effectrapportage ook naar het rapport van Witteveen+Bos gekeken. Vos zegt dat de PvdA dan pas een beslissing gaat nemen over proefboringen naar schaliegas.
Vos komt zaterdag naar Brabant en de Noordoostpolder. In deze gebieden is veel verzet tegen schaliegasboringen. Vos heeft ervoor gezorgd dat de Kamer volgende week donderdag een hoorzitting houdt. Er komen dan allerlei deskundigen en belangbehartigers aan het woord.
Check voor alle nieuwsberichten over schaliegas onze themapagina: omroepbrabant.nl/schaliegas.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.