Video

Bejaarde man (85) uit Tilburg voor 5000 euro opgelicht door Ierse 'klusjesmannen'

11 september 2013 om 13:23
nl
Een 85-jarige man uit Tilburg is deze week voor 5000 euro opgelicht door Ierse klusjesmannen. De bejaarde man werd dinsdag benaderd met het verhaal dat er iets ernstigs mis was met zijn tuinmuur achter de Beneluxlaan. Vervolgens moest hij met de mannen mee in een busje om 3800 euro te pinnen. Daarbij werd veel druk op hem uitgeoefend.
Geschreven door

De 85-jarige Jack van Groesen kan er nu grimmig om lachen, maar zijn bedroefde blik spreekt boekdelen: "Ik ben gewoon stom geweest. Ze waren heel brutaal en ik ben zo brutaal niet. Ik dacht dat het me nooit zou overkomen, maar het gebeurt toch."
De bejaarde Tilburger verwacht niet dat hij de 5000 euro nog terugkrijgt. "Het geld is eigenlijk gestolen van mijn dochters, want die zullen mijn spaargeld erven als ik er niet meer ben." Hij beurt zichzelf op: "Ach, ik tel mijn zegeningen, ik heb het nog goed in het leven."
KlusDe klusjesmannen hebben als tegenprestatie wat voegen uit de muur gehaald. Daarna kwamen de mannen terug om nogmaals 1200 euro op te halen. Ze wilden de klus nog afmaken en drongen er op aan om de hele tuinmuur af te breken, maar hebben zich niet meer laten zien.
Eén van de oplichters nam donderdagochtend toch nog even telefonisch contact op om nog eens 4000 euro te eisen. Toen Van Groesen dat weigerde hingen ze boos de telefoon op.
Scheur in de broekJack van Groesen denkt nog steeds dat het zijn eigen schuld is dat hij werd opgelicht. "Ze kwamen betrouwbaar over, maar het werd me achteraf wel duidelijk dat ze vooral uit waren op mijn geld. Ik vat het maar op als een scheur in mijn broek...ik val er niet van om, maar ik ben stom geweest en daar betaal ik voor."
Achteraf blijkt dat de Ierse klussers ook bij buurtgenoten hebben aangebeld om werk te ronselen. Jack van Groesen werd hun slachtoffer. Zijn vrouw Jos is er bang van geworden en kan er bijna niet van slapen. Ze is bang dat de mannen nog een keer terugkomen.
Criminelen ontspringen dansDe politie neemt de zaak serieus maar zegt dat het moeilijk is om te bewijzen dat het om oplichting gaat. De 'klusjesmannen' zijn al jaren actief in de omgeving, en ze kunnen de dans ontspringen omdat er formeel gezien toch iets wordt gedaan voor het geld.
Vaak zijn ouderen het slachtoffer. Die worden psychologisch onder druk gezet en geïntimideerd. Het advies is om altijd aangifte te doen bij de politie, maar vooral om nooit en te nimmer contant geld te geven voordat de klus daadwerkelijk is afgerond. Vertrouw nooit mensen op hun woord, aldus de politie. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.