Kennis- en informatiecentrum voor animatiefilm NIAf houdt op te bestaan

TILBURG - Het Nederlands Instituut voor Animatiefilm (NIAf) in Tilburg houdt op 1 november op te bestaan. Het instituut is 20 jaar geleden opgericht om informatie te verzamelen over alles wat met animatie te maken heeft.

Vorig jaar kreeg het NIAf geen subsidie meer van de overheid, het vaste personeel werd toen ontslagen. Volgens directeur Ton Crone is het commercieel niet mogelijk om door te gaan. Het instituut wordt gezien als de basis van de animatiefilm in Nederland.

Educatie
Het NIAf heeft een grote rol gespeeld op het gebied van educatie over animatiefilms, vooral in Brabant. Door een samenwerking met Kunstbalie hebben zo'n 100.000 kinderen kennis gemaakt met animatiefilm en bij het NIAF geleerd over beeldeffecten en de emotie achter beeld.

Daarnaast verzorgde het NIAf verschillende kennismakingscursussen op het gebied van animatiefilms en hieruit zijn een aantal professionele animatiefilmmakers ontstaan.

Nog tot 2015 bezig
Ondanks de aankondiging dat het NIAf per 1 oktober ophoudt te bestaan, zijn er nog wel een aantal projecten die worden afgemaakt. "We doen niks nieuws meer, maar we hebben nog wel contractuele verplichtingen die we graag afmaken", aldus directeur Ton Crone.

Met die contractuele verplichtingen is het NIAf zelfs in 2015 nog bezig. Zo zijn er nog een aantal animatiefilms waar professionals van het NIAf aan meewerken en hebben ze in oktober nog een presentatie in Parijs.

Alle informatie van het NIAF gaat naar filmmuseum Eye in Amsterdam en de universiteiten van Utrecht en Groningen. Volgens de PvdA in Brabant is het verdwijnen van het instituut een slechte zaak. Statenlid Paul van Liempd: "Met het verdwijnen van het NIAF gaan cultuurhistorie en talentontwikkeling verloren". Hij heeft vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten.

Deel dit artikel: