Excuses Nederlandse regering voor bloedbaden Udenhouter Jan Vermeulen in Nederlands-Indië

12 september 2013 om 11:10
nl
De Nederlandse regering heeft donderdag in Jakarta excuses gemaakt voor twee bloedbaden in Nederlands-Indië. Jan Vermeulen, geboren in Udenhout en in 1989 overleden in Geffen, wordt verantwoordelijk gehouden voor de moorden. Dat terwijl hij na de Tweede Wereldoorlog een hoge onderscheiding kreeg voor zijn werk in het verzet.
Geschreven door

De feiten worden uit de doeken gedaan door Meindert van der Kaaij in dagblad Trouw. Van der Kaaij noemt Vermeulen een 'man met twee gezichten'.
"Hij was overduidelijk een man met ontzettend veel moed. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft hij zich vanaf het begin af aan verzet tegen de Duitse overheersing en heeft hij Engelse en waarschijnlijk ook Poolse piloten vanuit Nederland naar België gebracht. Daar heeft hij in België vier hoge onderscheidingen voor gekregen."
Koelbloedige executiesNa de Tweede Wereldoorlog oorlog meldde Vermeulen zich aan om te vechten in Nederlands-Indië, waar de revolutie was uitgebroken.
"Daar was hij verantwoordelijk voor ruim duizend doden", weet Van der Kaaij. "Dan praten we niet over mensen die hij heeft gedood tijdens gevechten, maar koelbloedige executies van mensen die ervan verdacht werden in het verzet te zitten. Soms werden mensen lukraak uit een rij geplukt. Als ze geen antwoord gaven, werden ze door het hoofd geschoten."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.