Minister Opstelten laat onderzoeken waarom aangifte Saga Backman maand bleef liggen

DEN HAAG - Minister Opstelten laat onderzoeken waarom de aangifte die de Zweedse scholiere Saga Backman bij de politie deed van doodsbedreiging een maand bleef liggen. Dat liet de minister van Justitie vrijdag aan Omroep Brabant weten. De 19-jarige Zweedse scholier overleed dinsdag aan een steekpartij in Den Bosch. Haar ex-vriend is aangehouden.
Opstelten vindt het vreselijk, aldus zijn woordvoerder vrijdagmiddag, en wil weten hoe een en ander is gelopen. Hij heeft zich met de korpsleiding in verbinding gesteld.

Oppositie geschokt
De oppositiepartijen in de Tweede Kamer reageren ondertussen geschokt op de moord op Saga Backman. Regeringspartijen VVD en PvdA willen niet reageren.

Het CDA in de Tweede Kamer roept minister Opstelten op het matje. Opstelten wil daarom ook zo snel mogelijk antwoorden op vragen die over de zaak leven bij de Tweede Kamer.

Personeelsgebrek bij politie
Volgens de politie was personeelsgebrek een van de redenen waarom Backman niet beschermd kon worden tegen haar ex-vriend die haar had bedreigd en later vermoordde. Volgens CDA'er Madeleine van Toorenburg is de minister verantwoordelijk voor de capaciteit van de politie.

De aangifte tegen de ex-vriend kwam onder op de stapel omdat de politie niet genoeg mensen had om er iets mee te doen. "De politie nam de aangifte serieus. Ze gaf het meisje zelfs adviezen. Dat kan het natuurlijk niet zo zijn dat het zo uit de hand loopt", aldus de politica.

Verschrikkelijk en onbestaanbaar
"Als er werkelijk sprake was van te weinig mankracht dan zou dat verschrikkelijk zijn en onbestaanbaar. De minister is verantwoordelijk voor de capaciteit en we zullen hem om opheldering vragen. Het ging hier om een dreiging met een levensdelict", aldus Van Toorenburg.

De VVD in de Tweede Kamer laat weten dat de fractie de zaak nauwlettend volgt. De partij vindt het niet kies om nog voor de begrafenis van het slachtoffer in de media te reageren. De andere regeringspartij PvdA wil niet op de zaak reageren.

Ook SP geschokt
Net als het CDA is de SP in de Tweede Kamer geschokt door de gang van zaken. De partij sluit zich aan bij de vragen van het CDA.

Een voorlichter van de SGP zegt dat de overheid een kerntaak als veiligheid moet garanderen. "Dat is het laatste waar je in snijdt. Hier zal zeker een debat over gehouden worden. Dat gebeurt wel over veel kleinere zaken", aldus de SGP-woordvoerder.

Rechtsstaat heeft gefaald
Gert-Jan Segers van de ChristenUnie noemt de zaak ook schokkend. Het betekent volgens hem dat onze rechtsstaat gefaald heeft in de bescherming van mensen. Ook zijn partij vindt dat de onderste steen boven moet komen. Segers zegt dat niemand zich achter bureaucratie kan verschuilen. 

Burgemeester Rombouts
Ook burgemeester Rombouts van Den Bosch heeft inmiddels een reactie gegeven. Hij noemt wat er gebeurd is met Saga  'afschuwelijk'. Maar de Bossche burgemeester wil geen oordeel geven zonder dat er een onderzoek is geweest en de politie daar verslag van uit heeft gebracht.